Ілюстрація REUTERS

Народний депутат Олександр Дубінський ініціює спеціальне дослідження Антимонопольного комітету України на предмет критичної ситуації, що склалася з дефіцитом медичного кисню у вітчизняних медустановах.

Про неї заявляв міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко і пишуть ЗМІ. Міністр повідомив про зупинку двох великих українських заводів-виробників кисню на регламентні роботи в розпал посилення карантину в різних областях країни й під час переведення їх у червону зону. При тому, що до цього одне з виробництв на заході України призупинило виробництво через технічні проблеми. Через що виник дефіцит кисню, і на нього одразу ж підскочили ціни. Після чого наша влада була змушена оперативно почати закупівлі кисню в сусідній Польщі.

Читайте такожЩе сім областей України переходятьу "червону" зону карантину: які обмеження запровадятьВ окремих регіонах України через брак кисню склалася критична ситуація, особливо в тих, що перебувають в червоній зоні епідеміологічної ситуації — Чернігівська, Одеська. Про це повідомляють волонтери, громадські активісти, які говорять про відчайдушну ситуацію у хворих на коронавірус і загрозу їхньому життю.

Відео дня

У зв'язку з цим Олександр Дубінський направив вчора депутатський запит міністру охорони здоров'я Віктору Ляшку, щоб з'ясувати всі деталі виниклої кисневої кризи. А також, щоб отримати максимально повну інформацію про забезпечення медустанов киснем, про обсяги його виробництва в Україні, ціни, імпортні закупівлі, графік проведення регламентних робіт на вітчизняних виробництвах і координацію з українською владою.

Також Дубінський ініціював детальне дослідження щодо ринку медичного кисню з боку Антимонопольного комітету, який зобов'язаний здійснювати державний контроль у частині захисту в країні економічної конкуренції. Щоб АМКУ з'ясував, чи були факти зловживання монопольним становищем і порушення економічної конкуренції. Якщо побоювання щодо зловживань підтвердяться, Дубінський зажадав вжити заходів щодо відповідних порушників за чинним законодавством.