Дубінський розкритикував голову НБУ Смолія, який подав у відставку  / фото УНІАН

Народний депутат від "Слуги народу" Олександр Дубінський повідомив про масштабну схему Національного банку України, за допомогою якої з державного бюджету зникають мільярди, а також заявив, що главу НБУ Якова Смолія "треба посадити у в'язницю".

Про це нардеп розповів у політичному шоу "Право на владу" на телеканалі "1+1".

"Ми повинні обговорювати не відставку Смолія, а його посадку. Саме при ньому курс долара до гривні закладався на рівні 30 гривень за долар до 25 гривень за долар. І під нього розраховувалися всі планові показники, в тому числі й на митниці, для доходів до бюджету. У результаті через спекулятивні дії Смолія, коли за гроші іноземних спекулянтів купували облігації внутрішньої позики з колосальними ставками до 17% річних, Нацбанк опускав курс долара з 30 до 25 грн", - розповів Дубінський.

Відео дня

Читайте такожЗеленський провів консультації щодо кандидатури нового голови Нацбанку

І сталося це тільки через помилковий прогноз і роботу голови НБУ.

"Таким чином отримуємо мінус 7 мільярдів доходів у бюджет, дірка щодо митниці - 43 мільярди. Разом - мінус 50 мільярдів гривень - це тільки результат роботи Смолія і його політики на зниження інфляції. Відбулась реалізація масштабної афери", - вважає нардеп.

Він пояснив, що парна ставка дорівнює 6% і рефінансування під 6%, при тому що облігації внутрішньої державної позики України приносять 12% у рік. Один з найбільших банків країни - "Альфабанк" з російським капіталом є найбільшим одержувачем рефінансування Нацбанку під 6%, при цьому він купує облігації й отримує 12%. Таким чином виходить 6% прибутку на грошах Національного банку. Це гроші вкрадені з державного бюджету та виведено на приватні банки", - наголосив Дубінський.

Як повідомляв УНІАН, 1 липня Смолій написав заяву про звільнення у зв'язку з відставкою за власним бажанням і подав її президенту Володимиру Зеленському. Смолій пояснив своє рішення тим, що тривалий час на НБУ "здійснюється систематичний політичний тиск, що робить неможливим ефективне виконання ним своїх обов'язків".

На наступний день у Верховній Раді був зареєстрований президентський проект постанови про звільнення Смолія з посади голови НБУ (№3772).