Арахамія вважає, що зараз не треба робити заяв щодо ситуації в Білорусі / фото УНІАН

Верховна Рада України зараз не має виступати з заявами щодо ситуації, яка склалася після президентських виборів у Білорусі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це в коментарі журналістам сказав голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія.

Зокрема, так він прокоментував зареєстрований в парламенті проект постанови щодо визнання нелегітимними виборів президента Білорусі.

Відео дня

Читайте такожДень незалежності Білорусі: Тихановська закликала білорусів вийти сьогодні на вулиці (відео)

«На мою думку, враховуючи те, що ми маємо зараз на сході фронт, мати ще один фронт на півночі нам точно не вигідно», - сказав Арахамія, зауваживши, що це його особиста позиція.

Він вважає, що «нам треба трошки почекати з якимось засудженнями… тому що нам треба на якийсь час побути Швейцарією в цьому сенсі – бути максимально нейтральними для того, щоб просто не підвищувати ризики військової загрози».

Голова фракції «Слуга народу» вважає, що потрібно зачекати і подивитися, «яким чином буде рухатися ситуація і потім підлаштуватися під цю ситуацію».

Водночас він уточнив, що офіційної позиції щодо цього питання у фракції «Слуга народу» ще немає, воно ще не обговорювалося. «У нас були в чаті якісь дискусії з цього приводу», - додав депутат.

Протести в Білорусі: що трапилося

Згідно з офіційними даними ЦВК, за чинного президента Білорусі Олександра Лукашенка проголосували 80,1%, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.

Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, сталися сутички з силовиками, розгорілася політична криза.

Реакція у Верховній Раді на ситуацію в Білорусі

  • 14 серпня ряд депутатів зареєстрували у парламенті проект постанови про заяву Верховної Ради України щодо невизнання легітимності виборів президента Білорусі та неприпустимість насильства проти мирних протестувальників (№3988).
  • Постановою пропонується закликати усі демократичні країни засудити насильство проти мирних протестувальників, дати принципову оцінку фактам правопорушень під час виборів президента Білорусі і не визнавати легітимність їхніх результатів.
  • 25 серпня, депутат від партії "Голос" Соломія Бобровська закликала Верховну Раду в перші дні вересня розглянути проект постанови про невизнання легітимності виборів у Білорусі, які відбулися 9 серпня.