Джемілєв пояснив, чому Туреччина не вводить санкції проти РФ \ фото УНІАН

Економічні зв'язки Туреччини з Росією дуже великі, величезний товарообіг, а до повного позбавлення російського газового зашморгу теж дуже далеко.

Про це в інтерв'ю Крим.Реалії заявив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, відповідаючи на питання про те, що для турецького президента Реджепа Тайїпа Ердогана важливіше: перемога України чи місце Туреччини на міжнародній арені.

"Кожен лідер вивіряє свої кроки з національними інтересами своєї країни. Якщо уявити, що Туреччина повністю припиняє (ці зв'язки – ред.), то буде економічний колапс. Тому Туреччина йтиме у цьому напрямі, але дуже повільно. Хоча турецьке суспільство добре розуміє, що таке Росія", - пояснив він.

Відео дня

Джемілєв зазначив, що під час зустрічі з Зеленським у Львові Ердоган говорив про необхідність безпосередньої зустрічі з Путіним. "Думаю, відповідь Зеленського дуже правильна, тому що навіщо зустрічатися, якщо Росія не змінює своєї позиції?", - поділився думкою він.

"Я докладно знаю, про що говорили на трьох раундах переговорів (Україна та Росія – ред.). На вимоги про припинення вогню та обмін військовополоненими (російська сторона – ред.) ставила умови безглузді, дурацькі – "денацифікація". Це що, наших патріотів нам самим убити чи їм віддати? Дурниця якась, так?", - розповів Джемілєв.

За його словами, на першому плані вимог стоїть те, що Україна має офіційно визнати Крим російською територією, але відповідно до яких норм міжнародного права? У росіян лише одна відповідь: "ви повинні керуватися реаліями, що склалися".

"Після окупації до Криму, за нашими оцінками, приїхало від 600 тис. до півтора мільйона росіян. Моя позиція така: не може бути мови, щоб вони там залишалися... Тому найкраще для цих росіян – поки ще немає тисняви, повернутися на свою історичну батьківщину", - порадив Джемілєв і додав, що знищення Керченського мосту правильне, правове рішення, оскільки він незаконний.

При цьому він зазначив, що питання про знищення цього мосту буде вирішувати українське командування.

"Крейсер "Москва" теж був "неприступний", а "матроси покурили", і він пішов на дно. Або в Сакському районі – у недозволеному місці "покурили" – і військова база піднялася у повітря. Я думаю, це продовжуватиметься, і це правильно", - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, 27 серпня лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв заявив, що "прем'єр" окупованого Криму Сергій Аксьонов і "спікер парламенту" Володимир Константинов вивезли свої родини з півострова.

Вас також можуть зацікавити новини: