Зеленський вимагає від уряду чіткого пояснення людям щодо нових правил карантину / фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський вимагає від уряду чітко пояснити громадянам, як відбувається розподіл на чотири зони за рівнем епідемічної небезпеки поширення COVID-19.

Як передає прес-служба Офісу президента, про це глава держави наголосив під час традиційної селекторної наради щодо запобігання поширенню коронавірусу у відповідь на інформацію уряду щодо епідемічної ситуації в Україні.

За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, показник захворюваності зріс до 82,8 на 100 тисяч населення, заповненість ліжок на Закарпатті становить майже 69%, а у Києві, на Івано-Франківщині, Львівщині, Рівненщині та Буковині – понад 40%.

Відео дня

Читайте такожУ МОЗ пояснили, як потрапити із "зеленої" до "червоної" зони України

Зеленський вимагає від уряду чіткого пояснення людям, як відбувається розподіл на чотири зони та навіщо потрібен адаптивний карантин.

Як повідомляв УНІАН, в Україні станом на ранок 3 серпня зафіксовано 73 тис. 158 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 1 тис. 738 летальних, 39 тис. 876 пацієнтів одужали. За добу зафіксовано 990 нових випадків.

З 1 серпня в Україні запрацювали нові правила адаптивного карантину, який було продовжено до 31 серпня.

Всі регіони поділено на "зелену", "жовту", "помаранчеву" і "червону" зони за рівнем епідемічної небезпеки поширення COVID-19.

Перелік регіонів, які увійшли до тієї чи іншої зони, Держкомісія ТЕБ та НС визначатиме щоп'ятниці, перехід регіону до іншої зони відбуватиметься з понеділка.

З понеділка, 3 серпня, червоний рівень встановлено у Луцьку, Тернополі та Кіцманському районі Чернівецької області, а помаранчевий - у Луцькому та Любашівському районі Волинської області, в Івано-Франківську та Тисменицькому районі Івано-Франківської області, у Львові, Миколаївському, Перемишлянському та Пустомитівському районах Львівської області, у Бережанах та Бучацькому районі Тернопільської області.

У "зеленій" зоні діють встановлені в усій країні обмеження: носіння маски або респіратора у громадських місцях; проведення масових заходів за умови не більше однієї людини на 5 кв. м; кінотеатри, театри із заповненістю на 50%; перевезення пасажирів тільки в межах сидячих місць.

У "жовтій" зоні діють обмеження "зеленої", а також забороняється відвідування установ соціального захисту, в яких перебувають люди похилого віку.

У "помаранчевій" зоні діють обмеження "жовтої" та забороняється діяльність закладів розміщення (хостели, туристичні бази тощо), крім готелів; діяльність розважальних закладів, ресторанів у нічний час; планові госпіталізації в лікарнях; робота спортзалів, фітнес-центрів, закладів культури; заїзд нових змін в дитячі табори; встановлюються обмеження для масових заходів – одна людина на 20 кв. м площі приміщення та не більш як 100 людей.

У "червоній" зоні, крім обмежень "помаранчевої", забороняється також робота громадського транспорту, відвідування закладів освіти, діяльність ТРЦ, кафе та ресторанів.