Посольство Швейцарії закликає Україну зберегти е-декларування / фото REUTERS

Посольство Швейцарії закликає Україну зберегти систему електронного декларування доходів посадовцями.

Про це йдеться у повідомленні Посольства Швейцарії в Україні у Twitter.

"Система електронних декларацій про активи і доходи - це один із найважливіших стовпів антикорупційної архітектури в Україні після Революції на Майдані. Для того, аби бути успішною в порядку денному реформ, Україна має зберегти цю систему, яка дозволяє країні запобігати і боротися з корупцією", - наголосили швейцарські дипломати.

Читайте такожВ ЄС заговорили про "паузу" для українського безвізу після скандального рішення Конституційного суду (документ)

Скандальне рішення КСУ щодо незаконного збагачення: що відомо

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування.
  • Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував право НАЗК перевіряти декларації та виявляти конфлікт інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив Національне агентство з питань запобігання корупції доступу до державних реєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.
  • 28 жовтня НАЗК закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.
  • Конституційний суд 28 жовтня оприлюднив текст рішення, ухваленого Великого палатою КС у складі 15 суддів.
  • У НАБУ заявили, що через рішення КС всі справи про недостовірне декларування закриють, а викриті на зловживаннях посадовці уникнуть відповідальності.