Стефанчук розкритикував рішення КСУ про скасування відповідальності за недостовірне декларування / фото УНІАН

Рішення Конституційного Суду України про скасування кримінальної відповідальності за недостовірне декларування - «це дно як із юридичного, так і з людського погляду».

Про це у Facebook написав перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук.

«У різні часи Конституційний Суд України «відзначався» то третім строком Кучми, то скасуванням кримінальної відповідальності за незаконне збагачення. Однак те, що сталося сьогодні, — це дно як із юридичного, так і з людського погляду», - наголосив він.

Стефанчук додав, що тепер постають питання: чи такий Конституційний Суд потрібен Україні? чи цього ми очікуємо від органу конституційної юрисдикції, що покликаний забезпечувати верховенство Конституції України?

Він також подякував тим суддям, які, проявивши волю, не проголосували за «це ганебне рішення».

Читайте такожУ Зеленського прокоментували скандальне рішення КСУ щодо недостовірного декларування

Скасування відповідальності за недостовірне декларування Конституційним судом

27 жовтня Конституційний суд ухвалив рішення у справі за поданням 47 народних депутатів України, скасувавши статтю 366-1 Кримінального кодексу, якою передбачається відповідальність за недостовірне декларування.

Рішення набирає законної сили з моменту його ухвалення.

Як зазначив у своєму Telegram-каналі член Наглядової ради АТ «Укрзалізниця» Сергій Лещенко, суд за поданням депутатів від «ОПЗЖ» і «За майбутнє» скасував антикорупційну реформу. «На закритому засіданні у вівторок (27 жовтня – УНІАН) КС проголосував за скасування статті 366-1 Кримінального кодексу (недостовірне декларування), незаконного збагачення, електронного декларування, повноважень НАЗК. Проект був розданий вранці й проголосований. Такого не було навіть при Януковичі. Проти виступили лише четверо суддів: Лемак, Первомайський, Колесник і Головатий», - зазначив Лещенко.

Водночас представник Верховної Ради у Конституційному Суді Ольга Совгиря наголосила, що це рішення було прийнято з кричущими процесуальними порушеннями та є сумнівним за змістом. «На жаль, у зв'язку з сьогоднішнім рішенням КСУ щодо антикорупційного законодавства Україна ризикує бути втягнутою в грандіозний міжнародний скандал», - написала вона у Facebook.