Китай розглядає запит РФ щодо військової підтримки / фото REUTERS

Глава КНР Сі Цзіньпін зустрінеться з президентом Росії Володимиром Путіним під час візиту до Росії з 20 по 22 березня, ймовірно, для обговорення схем ухилення від санкцій і зацікавленості Китаю у посередництві в переговорах про закінчення війни в Україні.

Як зауважує Інститут вивчення війни, в Кремлі, коментуючи майбутню зустріч, заявили про підписання деяких невказаних двосторонніх документів і "обговорення актуальних питань всебічного партнерства Росії і Китаю".

Сі, найімовірніше, планує обговорити схеми обходу санкцій з Путіним, щоб підтримати продаж і постачання в Росію китайського обладнання, вважають аналітики.

Відео дня

Також обходити санкції, на думку ISW, Путіну допомагає Лукашенко. Нещодавно він підтвердив, що білоруська промисловість постачає РФ електронні компоненти. Крім того, білоруський диктатор вже підписав з Китаєм угоди, згідно з якими підсанкційні товари з КНР будуть йти в Росію через Білорусь.

Попри явну допомогу Росії, Пекін і далі буде робити вигляд "неупередженого стороннього посередника" в переговорах між РФ і Україною.

"Сі може спробувати перетворити свій успіх у посередництві у відновленні дипломатичних відносин між Іраном та Саудівською Аравією на більші зусилля з посередництва у цій війні", - йдеться у звіті Інституту.

Війна в Україні - позиція Китаю

Китайська влада намагається робити вигляд нейтральної і незацікавленої сторони у російсько-українській війні, але продовжує підігравати агресії Путіна.

Напередодні річниці вторгнення РФ в Україну Пекін оприлюднив "мирний план", який,втім, в Україні зустріли прохолодно і з обережністю, а США відкрило його критикували, бо пропозиції КНР можуть легалізувати окупацію українських територій.

Разом з тим нещодавно з'явилася інформація про запланований дзвінок глави КНР до українського президента. Зеленський, за словами радника глави ОП Подоляка, спробує донести Китаю, що не можна не враховувати позицію Києва у майбутньому мирному врегулюванні.

Західній розвідці відомо про наміри Китаю поставити Росії летальну зброю, в тому числі ударні дрони.

Вас також можуть зацікавити новини: