Кулеба прокмоентував питання про Будапештський меморандум / фото REUTERS

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба пояснив важливість включення питання про Будапештський меморандум на всеукраїнське опитування 25 жовтня.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав журналістам.

Читайте такожНа опитування від Зеленського буде витрачено понад 100 мільйонів гривень - ОПОРА

Відео дня

"Давно назріла потреба в розмові про гарантії безпеки для України, тому що урок 2014 року показує, що ті правові і політичні механізми безпеки, які існували - вони не спрацювали. Ми продовжуємо жити поруч з Росією, від географії не втечеш, і тому є питання, яким чином ми можемо гарантувати безпеку України", - наголосив Кулеба.

"Те запитання, яке було включене до п'ятірки запитань, на які українцям буде запропоновано відповісти 25 жовтня, воно власне є таким початком цієї дискусії, не експертної, а широкої дискусії про те, якими мають бути гарантії безпеки України", - додав він.

За його словами, стратегія МЗС України завжди полягає у використанні всіх дипломатичних засобів для гарантування нашої безпеки і відновлення територіальної цілісності.

Опитування 25 жовтня: п'ять запитань від Зеленського

  • 12 жовтня Зеленський заявив, що у день проведення місцевих виборів 25 жовтня перед українцями буде порушено п'ять суспільно важливих питань.
  • Це загальнонаціональне опитування, на відміну від референдуму, не матиме прямих юридичних наслідків, наголосили в Офісі президента.
  • Так, громадян планують запитати: "Чи потрібно запровадити довічне ув'язнення за корупцію в особливо великих масштабах?". Друге запитання стосуватиметься можливості створення на Донбасі вільної економічної зони.
  • Також українців запитуватимуть, чи потрібно скоротити кількість депутатів у Верховній Раді до 300 осіб; чи підтримують вони легалізацію медичного канабісу для зменшення болю у тяжких хворих; чи потрібно Україні на міжнародному рівні порушити питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом.