У КВУ розкритикували опитування Зеленського / фото news.24tv.ua

У Комітеті виборців України заявляють, що ініційоване президентом опитування призвело до ряду конфліктів та окремих фактів порушення виборчого законодавства в день голосування на місцевих виборах 25 жовтня.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції сказав голова КВУ Олексій Кошель.

За його словами, "наші спостерігачі повідомляли про те, що ініційоване Володимиром Зеленським опитування призвело до низки конфліктних ситуацій, а також окремих фактів порушення виборчого законодавства в день голосування".

Відео дня

Так, спостерігачі КВУ зафіксували кілька фактів, які свідчать про те, що опитування проводилося безпосередньо у приміщенні дільниць для голосування.

Читайте такожСтало відомо, коли оприлюднять результати опитування від Зеленського

Зокрема в Черкасах член ДВК особисто роздавала бланки з опитуванням, а у селищі Утківка на Харківщині опитування проводилося на дільниці, однак члени ДВК не реагували на це, а навпаки - закликали не заважати проводити опитування.

У школі № 50 у Бердянску була зафіксована спроба проведення опитування на виборчій дільниці, і в результаті конфлікту, який тривав впродовж години, інтерв’юерів вдалося переконати проводити опитування біля виходу з виборчої дільниці.

“Ми говоримо лише про кілька фактів, масштаби нашого спостереження не дозволяють на 100% охопити територію України і всі виборчі дільниці. Але такі приклади мали місце”, - уточнив Кошель.

Крім того, спостерігачі КВУ фіксували непоодинокі приклади, коли тим, хто проводив опитування, перешкоджали.

Зокрема були випадки, коли на них чинився тиск і висловлювалися образи в їхній бік, через що деякі інтерв'юери були змушені залишити територію біля виборчої дільниці.

Також інтерв'юери не просто пропонували пройти опитування, а розповідали про свої думки з приводу питань, що можна розцінювати як агітацію.

“Президентське опитування повністю змінило акцент виборчої кампанії і, на нашу думку, достатньо суттєво вплинуло на якість виборів і на змістовний бік в останній тиждень кампанії. Тому ми закликаємо в подальшому відмовлятися від експериментів, пов’язаних з проведенням так званих опитувань, і повертатися реальних механізмів народовляддя", - зауважив Кошель.

Комітет виборців закликає ухвалити закон про всеукраїнський референдум і якнайшвидше розробити й ухвалити закон про місцеві референдуми, який є важливим інструментом для роботи місцевих громад.

За даними спостерігачів КВУ, у більшості випадків опитування розпочиналося близько 10:00 - 10:30, що означає, що інтерв'юери не охопили проміжок часу у понад дві години, коли традиційно голосують виборці старшого віку.

"Тому розглядати результати цього опитування як інструмент соціологічного опитування в жодному разі ми не можемо", - підкреслив Кошель.

Читайте такожОпитування Зеленського: з'явилися результати екзит-полу

Опитування Зеленського в день виборів

25 жовтня в Україні пройшли місцеві вибори. Одночасно з ними проводилось загальнонаціональне опитування, ініційоване президентом Володимиром Зеленським.

Кожному українцю пропонували відповісти на п'ять питань: чи підтримує він запровадження довічного ув'язнення за корупцію в особливо великих масштабах; чи підтримує створення на Донбасі вільної економічної зони; чи потрібно скоротити кількість депутатів у Верховній Раді до 300 осіб; чи підтримує громадянин легалізацію медичного канабісу для зменшення болю у тяжких хворих; чи потрібно Україні на міжнародному рівні порушити питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом.