Кравчук заговорив про новий Будапештський меморандум / фото УНІАН

У разі, якщо переговори щодо Донбасу в форматі Тристоронньої контактної групи зайдуть в глухий кут, українська сторона може ініціювати підписання нового Будапештського меморандуму.

Читайте такожЗеленський пояснив, чому Кравчук очолив делегацію у ТКГ щодо Донбасу

Про це під час ефіру на телеканалі Obozrevatel TV заявив глава делегації України в ТКГ, перший президент України Леонід Кравчук.

Відео дня

"Я думаю, ми будемо не оновлювати, а розширювати. Ми будемо думати про нову редакцію документа", - сказав він про будапештський формат і Будапештський меморандум.

Зокрема, на думку першого президента, до документа мають приєднатися Німеччина як одна з провідних країн Європи, Польща та інші країни.

Кравчук також зазначив, що в оновленій версії Будапештського меморандуму має йти мова не лише про "заяви і бажання", а й про чіткий механізм реалізації задекларованих в ньому принципів.

"Це питання не знімається з порядку денного, і ми будемо це ініціювати, якщо раптом все це зайде в глухий кут. Але я не вірю, що і далі буде цей глухий кут", - резюмував перший президент.

  • Як відомо, Будапештський меморандум був підписаний 5 грудня 1994 року. Згідно з документом, Україні обіцяли гарантії територіальної цілісності в обмін на відмову від ядерного статусу. Меморандум підписали лідери України, США, Росії та Великої Британії.
  • Леонід Кравчук 30 липня очолив українську делегацію в Тристоронній контактній групі щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі, змінивши на цій посаді Леоніда Кучму.