Макрон підтримав слова Меркель / Фото REUTERS

Канцлер Німеччини Ангела Меркель впевнена, що ситуація в Білорусі ніяк не вплине на хід переговорів у "нормандському форматі" для врегулювання ситуації на Донбасі.

Про це вона заявила на прес-конференції після переговорів з президентом Франції Еммануелем Макроном.

На думку канцлера, прогрес переговорів у "нормандському форматі" вкрай скрутний, проте роботу варто продовжувати.

Відео дня

"Важливо продовжувати роботу в "нормандському форматі", хоча прогрес там вкрай скрутний. Це означає, що Німеччина і Франція допомагають Україні в цьому форматі, і це важливо... На мою думку, "нормандський формат" не залежить від того, що відбувається в Білорусі", - сказала вона.

Своєю чергою Макрон підтримав слова Меркель, заявивши, що вирішення конфлікту на Донбасі потрібно шукати саме в «нормандському форматі».

"У таких питаннях потрібно дивитися, чи було можливо діяти більш ефективно. Я не бачу більш ефективних способів роботи, ніж нормандський формат, в рамках якого в останні місяці був досягнутий прогрес", - підкреслив французький президент.

Читайте такожЗеленський виступає за долучення США до переговорів щодо Донбасу

Що цьому передувало

Президент України Володимир Зеленський вважає, що Франція і Німеччина дещо послабили свої позиції щодо Росії.

"Ми розуміємо, що ми будемо йти далі в "нормандському форматі". У мене була зустріч з президентом Макроном у відеоформаті з приєднанням канцлера Німеччини Ангели Меркель. Я відчуваю їхню підтримку. Вважаю, що вони повинні підтримувати сильніше. Вони знають мою думку, я дуже відкритий з ними. Я вважаю, що вони останнім час трішки послаблюють свої позиції щодо Росії", - сказав Зеленський.

Керівник ОП Андрій Єрмак пропонує колегам з Німеччини, Франції та Росії провести зустріч радників у "нормандському форматі". Серед іншого, керівник Єрмак хоче обговорити питання повернення до суворого дотримання режиму повного припинення вогню і проведення зустрічі лідерів "нормандської четвірки".