Олена Шуляк

Верховна Рада підтримала законопроекти, які дозволять перевести сферу містобудування у цифровізовану, контрольовану, публічну і законну площину.

Про це повідомила народна депутатка і голова Координаційної ради з вирішення проблемних питань у містобудуванні Олена Шуляк.

Мова йде про законопроекти №5655 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності" та №5656 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування окремих адміністративних зборів за державну реєстрацію у сфері містобудівної діяльності". 1 липня їх підтримали 309 та 325 нардепів, відповідно.

Відео дня

Перший документ є головним, другий – додатковим, адже він уточнює деякі бюджетні нюанси майбутніх змін, пояснила Шуляк.

"Співавторами цих законопроектів виступили 140 і 147 депутатів, що свідчить про велику підтримку реформи. Це й не дивно, адже законопроект №5655 дозволить перевести будівельний ринок на якісно новий рівень, а також пришвидшити реалізацію президентської програми "Велике будівництво", - заявила народна депутатка.

Мета законопроекту №5655 - впровадження змін у роботі на будівельному ринку. Відтепер державна реєстрація права на виконання підготовчих і будівельних робіт буде відбуватися виключно через електронну систему, у якій замовник зможе самостійно зареєструвати таке право лише при умові, що необхідні для реєстрації документи вже занесені до е-системи або відповідних реєстрів.

Законопроектом також передбачається, що в процес реєстрації прав на початок будівництва вводитимуться нотаріуси та державні реєстратори речових прав на нерухоме майно. Проєктну документацію ж на відповідність державним будівельним нормам та іншим вимогам законодавства перевірятимуть виключно спеціалізовані експертні організації, які нестимуть підвищену відповідальність.

У планах на липень – розробка та реєстрація третього законопроєкту реформи, який регулюватиме відповідальність у галузі містобудування.