Зеленський скликав термінове закрите засідання РНБО через рішення КСУ/ фото Офіс президента

Президент України Володимир Зеленський підписав Указ № 477/220 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 29 жовтня 2020 року «Про вжиття заходів для відновлення нормативно-правового регулювання діяльності антикорупційних органів та довіри до конституційного судочинства», яким увів у дію рішення, ухвалене на терміновому засіданні РНБО.

Про це повідомляє прес-служба Офісу президента.

У рішенні зазначається, що для відновлення нормативно-правового регулювання діяльності антикорупційних органів та довіри до конституційного судочинства Кабмін має невідкладно вжити заходів щодо ведення Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Відео дня

Читайте такожДБР викликало голову Конституційного суду Тупицького на допит

Також уряд має вирішити питання безпосереднього автоматизованого доступу Національного агентства з питань запобігання корупції до інформаційно-телекомунікаційних і довідкових систем, реєстрів, банків даних, зокрема тих, що містять інформацію з обмеженим доступом, держателем яких є державні органи або органи місцевого самоврядування, для отримання інформації, необхідної для виконання повноважень.

Також рекомендовано вирішити питання щодо підготовки та внесення на розгляд парламенту проекту закону про відновлення доброчесності конституційного судочинства в інтересах народу України, який буде визначений президентом як невідкладний.

Комісії з питань правової реформи рекомендовано активізувати діяльність із підготовки пропозицій щодо судової реформи.

Нагадаємо, Зеленський скликав термінове закрите засідання Ради національної безпеки і оборони через удари, які завдаються досягненням країни у сфері боротьби та ефективної протидії корупції в Україні.

Читайте такожНАЗК відновило доступ до декларацій чиновників

Скандальне рішення КСУ про декларації: що відомо

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування.
  • Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження НАЗК з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив НАЗК доступу до держреєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.
  • 28 жовтня через це рішення НАЗК закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.
  • У НАБУ заявили, що через рішення КС всі справи про недостовірне декларування закриють, а викриті на зловживаннях посадовці уникнуть відповідальності.
  • 29 жовтня на засідання РНБО Зеленський доручив невідкладно зареєструвати у Верховній Раді законопроект, у якому передбачається відновлення доброчесності судочинства у Конституційному суді.