УНІАН

Експерти прокоментували так звану "справу Одеської мерії". Асоціація міст України опублікувала експертний висновок щодо порядку надання земельних ділянок комунальної власності.

Фахівці дійшли висновку, що правова позиція Одеської міської ради носить законний і обґрунтований характер. "Керуючись Конституцією України, статтями 2, 92, 122, 123 Земельного Кодексу, ми вважаємо, що міська рада мала правові підстави для надання в постійне користування земельних ділянок як комунальним підприємствам, так і органам прокуратури як державним установам", — сказано в експертному висновку.

В асоціації також додали, що подібна практика досить поширена в Україні.

Відео дня

"Відповідну інформацію про це можна знайти навіть у відкритих джерелах", — зазначили експерти.

Крім того, в Асоціації погодилися з тим, що міська рада не мала права передавати в оренду земельні ділянки комунальної власності, на яких розташовані об'єкти нерухомого майна (будівлі, споруди), що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб. "Статтями 116, 122, 123, 124, 134 Земельного кодексу України врегульовано загальний порядок надання земельних ділянок державної або комунальної власності у користування, а також визначено випадки, коли за законом земельні торги не проводяться", — зазначили експерти.

При цьому вони додали, що така практика також досить поширена – приклади подібних рішень є у відкритих джерелах інформації.