Наразі в Білорусі вирішують долю затриманих "вагнерівців" / фото ua.depositphotos.com

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявляє, що Білорусь офіційно не повідомляла Україну про погодження передати затриманих під Мінськом російської приватної військової компанії «Вагнера», які причетні до діяльності незаконних збройних формувань на Донбасі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Кулеба повідомив під час онлайн-брифінгу.

«Розмова між двома президентами вчора була дуже конструктивною, з обох сторін дані відповідні доручення правоохоронним органам, але про те, що Білорусь вже офіційно погодилася передати цих осіб Україні, - ми офіційної комунікації не отримували, і наразі вона існує виключно у вигляді джерела зі ЗМІ»», - сказав Кулеба.

Відео дня

Читайте такожЛукашенко покликав в Білорусь генпрокурорів України і РФ щодо затриманих "вагнерівців"

Він зазначив, що Білорусь одразу Україні надала список затриманих бойовиків.

«Наші правоохоронні органи ретельно його проаналізували, встановили хто є чистим громадянином України в цьому списку, хто має український і російський паспорти, - але нагадаю, що для нас вони так само є лише громадянами України, - і хто з них брав участь у збройних діях на Донбасі у складі російських збройних формувань або незаконних збройних формувань. Тому ми максимально усе встановили, ми знаємо поіменно цих людей і знаємо скільки їх, і наші правоохоронні органи вже вступили в діалог з білоруськими колегами з приводу їхньої подальшої долі", - наголосив Кулеба.

При цьому, глава МЗС підтвердив, що Україна зробила запит до Білорусі про видачу затриманих бойовиків Україні.

За словами міністра, станом на зараз Україна задоволена рівнем взаємодії з білоруською стороною.

Як повідомляв УНІАН, 29 червня в Білорусі затримали російських бойовиків з ПВК «Вагнера», 32 – поблизу Мінська і ще одного - на півдні країни. Серед них були й ті, хто воював проти України на Донбасі.

Правоохоронні органи Білорусі повідомили, що їм надійшла інформація про прибуття понад 200 бойовиків для дестабілізації обстановки в період виборчої кампанії. При собі кожен росіянин мав невелику ручну поклажу, і на всіх - три великих важкі валізи, завантаження яких у транспортний засіб здійснювали кілька чоловіків.

Білорусь звернулася до української влади щодо перевірки причетності затриманих до скоєння злочинів в Україні.

30 липня в Офісі президента заявили, що українська сторона звернеться до Білорусі з клопотанням про екстрадицію бойовиків ПВК «Вагнера», підозрюваних у військових злочинах на території Донбасу.

5 серпня президент України Володимир Зеленський обговорив під час телефонної розмови з білоруським колегою Олександром Лукашенком питання екстрадиції в Україну бойовиків російської приватної військової компанії «Вагнера», які причетні до діяльності незаконних збройних формувань на Донбасі.