Україна визнає паспорти Косова / фото veriu.info

Україна визнає паспорти, видані частково визнаним Косовом.

Як повідомляє "Європейська правда", про це в інтерв'ю албанському телеканалу RTV Ora заявив заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар.

"Ми офіційно не визнали Косово, але є певні кроки (назустріч). Минулого року ми прийняли рішення працювати з паспортами Косова. Зараз наш посол тут (в Албанії) та посли в інших частинах світу отримали вказівки визнавати ці паспорти та не обмежувати поїздки. Можливо, починаючи з таких невеликих кроків, ми можемо рухатись до певних результатів", - заявив заступник голови МЗС України.

Разом із тим Василь Боднар підкреслив, що ситуація із Косовом не має нічого спільного із "самовизначенням" Криму, про що часто заявляють у РФ.

"Для нас немає паралелі між цими двома випадками… У випадку з Косовом ми маємо країну, яку визнали низка країн, а у випадку Криму мова йде про територію, яка була відібрана силою Росією",- пояснив він.

Одночасно Василь Боднар дав дещо неоднозначну відповідь щодо можливого визнання Косова Україною.

"Традиційно ми висловлюємося за територіальний суверенітет країн. Це наш принцип", - зазначив він, проте додав, що з Косовом справа не проста.

Як повідомляє портал "Балканський оглядач", на підставі такої заяви українського дипломата регіональні медіа вже повідомили про можливе визнання Україною Косова.

Питання визнання Косова як незалежної держави

  • За висновком Міжнародного суду ООН, одностороннє проголошення незалежності Косова у 2008 році не суперечило нормам міжнародного права.
  • Втім, щодо визнання Косова як незалежної держави у світі немає єдиної думки. На даний час Косово визнано 116 країнами, включаючи США та більшість країн ЄС. Однак відмовилися визнавати Косово Іспанія, Словаччина, Греція, Кіпр та Румунія. Не визнає Косово й Україна.