Кравчук підкреслив, що "Україна надає повний доступ представникам МКЧХ до осіб, які обґрунтовано звинувачуються у скоєнні злочинів і утримуються в Україні" / фото УНІАН

Голова української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук вимагає негайно забезпечити доступ Міжнародного комітету Червоного Хреста до незаконно утримуваних в ОРДЛО громадян України.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Офісу президента.

Кравчук наголосив, що досягнуті в Парижі домовленості лідерів Нормандського формату щодо забезпечення повного й безумовного доступу МКЧХ до утримуваних осіб виконуються лише Україною.

Відео дня

Він нагадав, що ОРДЛО та Російська Федерація не виконують також домовленостей про забезпечення безперешкодного доступу для МКЧХ, досягнутих під час зустрічі радників лідерів Нормандського формату, що відбулася 11 вересня цього року в Берліні.

Також Кравчук підкреслив, що «Україна надає повний і безперешкодний доступ представникам МКЧХ до осіб, які обґрунтовано звинувачуються у скоєнні злочинів і утримуються на території України, про що свідчать листи та звіти про роботу міжнародних гуманітарних організацій в Україні». Водночас усі звернення щодо доступу МКЧХ до утримуваних громадян України грубо ігноруються й не виконуються саме з боку ОРДЛО та Російської Федерації.

«Неприпустимо й обурливо, що з численних звернень з'ясувати долю й відвідати 175 утримуваних в ОРДЛО громадян України вдалося одержати відповідь лише щодо однієї особи!» – наголосив Кравчук.

«Не менше обурення викликають часто нелюдські умови утримання громадян України, відсутність медичної допомоги, жорстоке поводження, часто тортури. Ми вимагаємо припинити знущання над нашими громадянами й забезпечити доступ до них представників МКЧХ», – додав він.

Голова делегації України в ТКГ підкреслив, що доступ має бути наданий, серед іншого, «до секретної донецької в'язниці «Ізоляція», сумно відомої через катування українців і нелюдські умови утримання, та всіх інших катівень».

Читайте такожКравчук поставив на місце представника Росії Гризлова через слова про Донбас на засіданні ТКГ

16 вересня відбулося чергове засідання ТКГ. Про що домовилися:

  • Обговорили питання підготовки до чергового етапу звільнення утримуваних осіб за принципом «всіх на всіх». Українська сторона наполягла, що українці «повинні бути звільнені негайно і без будь-яких політичних умов».
  • Всю відповідальність на місцеві вибори на Донбасі українська сторона в ТКГ переклала на парламент.
  • Кравчук зазначив, що українська делегація поважає «нормандський формат» і Мінські домовленості, а також поважає роботу ОБСЄ і СММ в Україні.