У найближчі роки Україні не світить членство в НАТО, вважає політолог Андрій Золотарьов / фото УНІАН, Михайло Палінчак

Твердження, що Україну не беруть до НАТО через повільне проведення реформ, зокрема через пробуксовку судової реформи, не відповідають дійсності. Це просто маніпуляція.

Про це заявив політичний експерт, керівник Центру "Третій сектор". Андрій Золотарьов, коментуючи слова глави ЦПК Віталія Шабуніна про те, що через "свавілля судової мафії" Україну не беруть в НАТО.

"Пан Шабунін городить нісенітницю. У НАТО нас не беруть з геополітичних міркувань. Прибалтійські країни, та ж Румунія, балканські країни, яких взяли в НАТО, — там судова система теж далека від європейських стандартів, але, тим не менш, це їм не заважає... НАТО Україна цікава як партнер, як буферна зона, але не як член організації. У 2008 році ми максимально наблизилися до отримання ПДЧ, але тоді позиція Німеччини і Франції, ключових європейських країн НАТО виявилася вирішальною, щоб це питання не розглядалося. А зараз наші шанси на НАТО ще більше зменшилися", - цитує експерта Капітал.

Відео дня

Грантові активісти, такі як Віталій Шабунін, на його думку, свідомо займаються маніпуляціями.

"Йому потрібно відпрацьовувати, інакше кому потрібен кіт, який не ловить мишей? Якщо не виходить з практичними результатами, то потрібно хоча б вербально позначити активність. Куратори в посольствах роздратовані, м'яко кажучи, ну і через Шабуніна артикулюється це роздратування, хоча прив'язка в даному випадку до судової реформи безглузда — судова реформа і НАТО — це абсолютно незалежні один від одного речі. Ми можемо провести ще 1001 реформу за рецептами наших зовнішніх партнерів, колективного Заходу, але від цього рішення про наше членство в НАТО ніхто не прийме", - переконаний експерт.

Нагадаємо, на засіданні 13 вересня члени Ради суддів відмовилися делегувати своїх представників до контрольованої міжнародними експертами етичної ради, яка, згідно з новим законом, має перевіряти на доброчесність кандидатів та членів ВРП. Після цього президент України Володимир Зеленський заявив, що не допустить блокування судової реформи.

Минулого четверга в офісі президента відбулася зустріч керівників судової гілки влади, нардепів і послів G7, присвячена судовій реформі, яка закінчилася безрезультатно. Після цього Віталій Шабунін написав про те, що через "свавілля судової мафії " Україну не беруть в НАТО. Держдепартамент США, у свою чергу, виступив із заявою про те, що судова реформа має вирішальне значення для зміцнення верховенства права та залучення іноземних інвестицій в Україну, але не згадав тему НАТО.