Ілюстрація REUTERS

В Україні створено Платформу міжнародної дії зі звільнення Росією українських політв’язнів за участі державних органів влади і громадськості.

Як повідомили УНІАН у прес-службі МЗС України, 1 липня під головуванням першого заступника міністра закордонних справ Еміне Джапарової у форматі відеоконференції відбулося установче засідання цієї Платформи.

Зокрема, основним завданням ініційованого МЗС формату буде координація міжнародної адвокаційної діяльності органів державної влади, громадянського суспільства та родичів політв’язнів. "Ми зосереджуємось на координації зовнішньополітичних дій, які сприятимуть посиленню міжнародного тиску з метою звільнення незаконно утримуваних Росією осіб та захисту їхніх прав в ув'язненні", - зазначила Джапарова.

Відео дня

Читайте такожСтаніслав Асєєв: Донбас розчарований і озлоблений, що не став частиною РФ. Але це не означає, що цей факт якось додає любові до України

Також під час засідання учасники обговорили актуальний стан справ у питанні незаконно утримуваних РФ осіб та захисту їхніх прав в ув’язненні і окреслили завдання на найближчу перспективу. У рамках міжнародних подій та заходів до кінця 2020 року планується висвітлення фактів порушень прав людини з боку РФ та застосування репресивних практик до громадян України на тимчасово окупованих територіях України.

Участь у засіданні також взяли представники Мінреінтеграції, Офісу президента України, Постійного представництва президента України в АР Крим, уповноваженого ВРУ з прав людини, Меджлісу кримськотатарського народу, неурядових громадських правозахисних організацій, а також родичів незаконно утримуваних осіб.

Як повідомляв УНІАН, 11 червня родичі українських політичних в'язнів та полонених пікетували Офіс президента з вимогою поновити зусилля зі звільнення бранців з російських тюрем і в’язниць в окупованому Криму.