У вівторок, 15 червня, на форумі «Україна.30» генеральний прокурор Ірина Венедіктова розповіла про подолання корупції в Україні та деолігархізацію.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

Загалом, за її словами, за минулий рік кількість кримінальних проваджень про корупційні правопорушення зросла на 20% і склала 3000. Цьогоріч скеровано до суду таких кримінальних проваджень вже 1300.

Відео дня

"Так, за минулий рік в нас було засуджено 620 корупціонерів, а цьогоріч їх кількість вже збільшилась на чверть у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, та сягає понад 350", - розповіла керівник Офісу генпрокурора.

За її словами, "відкладене правосуддя" стало справжнім вироком у боротьбі з корупцією.

Читайте такожГенпрокурор порахувала "голови" засуджених в Україні корупціонерів за 2020 рік"Однак нам необхідно боротись не тільки з наслідками корупції, а в першу чергу із її причинами та джерелами - це олігархічна система та неприборкана бюрократія", - наголосила Венедіктова.

"Ілюстрація готовності відрізати олігархів від політики та вплинути на основні функції життєдіяльності держави складається з двох частин. Перша - президент Зеленський підготував і вніс до парламентської зали відповідний законопроект, в результаті прийняття якого політики й чиновники отримають від держави безкоштовну «вакцину від зараження вірусом прагнення красивого життя». На відміну від вакцини «Коронавак», цією треба «уколотися» лише один раз. А якщо вона не спрацювала, то «пацієнт» відправляється на довгий «карантин», з якого в політику вже не повернутись", - сказала генпрокурор.

Другою складовою боротьби з корупцією генпрокурор назвала готовність розслідувати кримінальні справи, що мають відношення до олігархів та їхніх бізнес-інтересів.

"Мене як генерального прокурора, в першу чергу, хвилюють кримінальні справи, а не загальнополітичний фон навколо олігархів. Не існує такого собі «реєстру кримінальних проваджень про олігархів", - наголосила вона.

За її словами, зараз Офіс генпрокурора проводить велику інспекцію постанов про закриття важливих кримінальних справ.