У 2010 році Верещук була обрана Рава-Руської міською головою / Фото: УНІАН

У четвер, 16 липня, партія «Слуга народу» провела праймеріз, за результатами якого вибрала Ірину Верещук кандидатом в мери Києва на майбутніх виборах. Депутат з великим відривом перемогла інших кандидатів від партії. УНІАН зібрав найцікавішу інформацію про потенційного мера Києва.

Біографія Ірини Верещук

Ірина Верещук народилася 30 листопада 1979 року в Раві-Руській Львівської області. Закінчила середню школу-інтернат із золотою медаллю, після чого вступила у військовий інститут при Національному університеті «Львівська політехніка», який закінчила з відзнакою за спеціальністю «Міжнародна інформація». Верещук отримала кваліфікацію спеціаліста з міжнародної інформації - референта-перекладача, офіцера військового управління тактичного рівня. Після закінчення військового інституту 5 років проходила службу на офіцерських посадах в Збройних силах України.

У 2010 році була обрана Рава-Руської міською головою від партії "Сильна Україна” як безпартійна. У 2013 році, після відмови влади Віктора Януковича від євроінтеграційного курсу, закликала країни Європейського Союзу підписати окрему угоду про асоціацію з містом Рава-Руська. На початку 2015 року подала у відставку з посади.

Відео дня

У 2015 році стала співзасновницею Соціальної платформи “Важливий кожен”. У 2014 році балотувалась до Верховної Ради за 122 округом (Львівська область) як безпартійна самовисуванка.

Професор кафедри загальної та прикладної психології Інституту екології, економіки і права. З 2017 року – доцентка кафедри політології НПУ ім.М.П.Драгоманова.

Що відомо про Ірину Верещук / Фото: УНІАН

Ірина Верещук - депутат

У 2019 році була обрана народною депутаткою 9 скликання від партії “Слуга народу” номером 29 у списку як безпартійна. Член фракції «Слуга народу» та член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Окрім того, Верещук була представницею Кабінету Міністрів у Верховній Раді України з 4 вересня до 15 листопада 2019 року. Заявляла, що тодішній прем'єр-міністр Олексій Гончарук планував звільнити її за критику держбюджету та дій Кабміну.

Чим відома Ірина Верещук на посаді депутата

У вересні 2019 року заявила, що Україна має переглянути підхід до НАТО, бо «на неї там не чекають».

У травні 2020 року на своїй сторінці у Facebook закликала просити пробачення у загиблих під час подій в Одесі 2014 року, що викликало у багатьох обурення.

Нещодавно в прямому ефірі телепередачі "Свобода слова" Ірина Верещук заявила, що Петро Порошенко у 2014 році привітав Володимира Путіна з Днем Росії. У відповідь Порошенко звинуватив її у брехні і звернув увагу, що інформація про нібито "привітання" вказана на сайті Кремля. Верещук зазначила, що інформацію знайшла "у багатьох джерелах".

Згодом Верещук вступила у суперечку зі співголовою фракції партії “Європейська солідарність” Артуром Герасимовим стосовно того, чи вітав Петро Порошенко Володимира Путіна з Днем Росії.

Кандидат в мери Києва Ірина Верещук / Фото: УНІАН

Перемога Ірини Верещук у праймеріз

Президент України Володимир Зеленський зазначив, що особисто підтримав рішення партії і "симпатизує" Ірині Верещук.

"З точки зору рейтингів, соціології - там Ірина на сьогодні має вищий бал, тому у Ірини вже було два бали", - зазначив президент.

"Сьогодні всі три, це максимум, бали отримала Ірина Верещук, яка буде найкращим, найрозумнішим, я в цьому вже впевнений, тому що ми бачили різних кандидатів... найсимпатичнішим кандидатом", - сказав Зеленський.

Також президент пошуткував, що Верещук "симпатичніша, ніж Дубінський". "Це не сексизм, я говорю правду", - сказав Зеленський.

У фракції "Слуга народу" вважають, що їхній кандидат на мера Києва, депутат від "СН" Ірина Верещук "переможе відомого спортсмена".

Так, голова фракції Давид Арахамія зазначив, що "за Ірину з самого початку були". "Тому що жінка-кандидат точно може і буде, і переможе відомого спортсмена... Тому що на ринг вони не вийдуть - фізична сила не може бути застосована, а інтелектуальна сила - ми у своєму кандидаті набагато впевненіше почуваємо себе, ніж опонент", - сказав він.

Ірина Верещук йде в мери Києва / фото УНІАН

Особисте життя Ірини Верещук

Заміжня вдруге, обидва чоловіки — військові. Виховує сина Олега від першого шлюбу.

Декларація Ірини Верещук

На кінець 2018 року Верещук мала у співвласності чотири квартири (дві у Львові, по одній у Броварах та в Рава-Руській), чотири земельні ділянки та новий автомобіль Toyota Camry. В Києві проживає в орендованій квартирі.