Росія анонсувала оприлюднення своєї відповіді на листи НАТО та США стосовно кремлівських вимог про "гарантії безпеки". Очільник МЗС РФ Сергій Лавров повідомив, що станеться це сьогодні, за кілька годин після того, як відповідь отримають адресанти. Отже, вже скоро можна буде робити певні висновки щодо того, куди планує рухатися Росія.

Втім, зважаючи, що ми знаємо, якою на її забаганки була відповідь американців та НАТО, знаємо, якою була відповідь Європейського союзу, ми не маємо очікувати ніяких несподіванок.

Попри те, що відбувалися переговори між Путіним, Макроном та Шольцом, і там є певні нюанси, які потребують уточнення, в цілому я не бачу таких моментів, про які можна було б сказати, що хоч щось вирішували без нас. Ба більше, головні елементи російської відповіді, як на мене, так чи інакше вже прозвучали в останніх виступах і Лаврова, і Путіна.

Відео дня

Проте, боюся, що анонсована відповідь – лише камуфляж. Частина, так би мовити, російської гри.

Росіяни нібито хочуть розвести в різні кейси два питання.

Перше стосується стосунків НАТО з Росією. РФ ніби натякає: "Ви ж не збираєтеся воювати з нами заради України?! Це ж буде катастрофа!".

Якщо подивитись на всю ситуацію в широкому контексті, то я більш ніж впевнений, що росіяни  воювати не хочуть. Це для них - крайній випадок. Вони розуміють можливі наслідки цього рішення. Але вони будуть робити все для того, щоб максимально імітувати підготовку до війни. Навіть у дрібницях. А паралельно будуть "смикати за ниточки" своїх маріонеток в терористичних організаціях "Л/ДНР", аби підтримувати накал і таким чином демонструвати "вихід ситуації з-під контролю". 

Ключове завдання - змусити Україну піти на невигідні їй умови

Друге – суто українська історія. Росіяни хочуть це питання виокремити з загального порядку денного та спробувати використати Захід й натиснути на Україну загрозою можливого зіткнення, щоб продовжити блефувати. Та, врешті, змусити Україну піти на невигідні їй умови. Це - ключове завдання. 

Це вже не раз звучало, але варто нагадати, що росіяни сьогодні не бачать Україну як суб'єкт переговорів. Вони зосереджені на переговорах з американцями, НАТО та ЄС. На їх думку, ці гравці безпосередньо впливають на безпекову ситуацію. Тож ситуацію щодо України росіяни почнуть розглядати лише тоді, коли, на думку Кремля, для Росії складуться позитивні обставини.

Сила, з точки зору росіян — це інструмент примушення до підписання невигідних угод

Проте ці два питання тісно пов’язані між собою. Зверніть увагу, росіяни постійно апелюють до Америки, Туреччини, Франції та Німеччини, щоб вони вплинули на Україну. Паралельно вони створюють обставини "на землі": ми бачимо поновлення обстрілів на Сході - по суті це активізація обстрілів по всій лінії фронту, бачимо накопичення російських військ... Це ті кроки, які свідчать про готовність застосувати силу. А сила, з точки зору росіян — це інструмент примушення до підписання невигідних угод. Наприклад, у форматі "Мінськ-3" чи щось подібне. 

Тобто сьогодні ми бачимо ймовірний "цхінвальський сценарій" (принаймні його елементи, без сумніву, присутні в тому, що відбувається). Якщо пам'ятаєте, у 2008 році росіяни почали війну з Грузією саме під гаслами примушення до миру. От, власне, щось подібне вони намагаються розігрувати й зараз з нами. І це не залежить від того, що вони напишуть у своїх відповідях західному світові.

Ігор Семиволос, виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень