У Раді 20 жовтня виступить Зеленський / фото УНІАН

Верховна Рада завтра може запропонувати президенту Володимиру Зеленському створити й очолити Національний штаб протидії біологічним загрозам для оперативного реагування на поширення COVID-19.

Читайте такожОпитування Зеленського: ЗМІ розповіли про формат проведення (документ)

Як передає кореспондент УНІАН, відповідний проект постанови «Про заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) та захисту всіх систем життєдіяльності країни від негативних наслідків пандемії та нових біологічних загроз» зареєстрований у парламенті під номером 4228.

Проектом передбачено, що штаб має невідкладно ввести в дію єдину всеукраїнську багатоканальну телефону лінію для всіх громадян, які мають симптоми або хворіють на COVID-19, з метою безкоштовного тестування і надання невідкладної допомоги, забезпечення ранньої самоізоляції хворих з моменту виявлення перших симптомів.

Також штаб має забезпечити ефективну безоплатну діагностику і тестування на COVID-19. Йдеться про формування за регіональним розподілом необхідної кількості мобільних бригад для забору в пацієнтів біологічного матеріалу за місцем проживання.

Передбачено відновлення на рівні місцевого самоврядування системи невідкладної медичної допомоги – медичних бригад мінімального складу (водій + лікар загальної практики), забезпечених спеціалізованими медичним автотранспортом, засобами індивідуального захисту, медичними виробами і протоколами лікування.

Пропонується сформувати та повністю оснастити необхідним обладнанням мережі медичних закладів, що надають стаціонарну допомогу інфекційним хворим з урахуванням необхідної нормативної кількості на наявне населення: стаціонарних ліжок, стаціонарних ліжок, на яких надають інтенсивну та реанімаційну медичну допомогу, медичного обладнання (у тому числі апаратів КТ, ШВЛ, ЕКМО, та оснащення медичним киснем не менше ніж 80% ліжок для лікування COVID-19).

Передбачено забезпечити інфекційні лікарні та інфекційні відділення лікарень двомісячним запасом лікарських засобів та медичних виробів для лікування COVID-19.

Проектом постанови передбачено розповсюдити норми законодавства щодо надання додаткової доплати у розмірі до 300% місячної зарплати на немедичних працівників бригад екстреної медичної допомоги та на всіх працівників закладів охорони здоров’я, які надають медичну допомогу при COVID-19.

Також у проекті є ряд рекомендацій щодо включення до проекту державного бюджету на 2021 рік витрат на систему охорони здоров’я, зокрема «повне фінансування потреб екстреної медичної допомоги шляхом збільшення фінансування програми «Розвиток системи екстреної медичної допомоги та модернізація і оновлення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я» (КПКВК 2301220) сумарно на 3,7 млрд грн».

20 жовтня відбудеться виступ Зеленського у ВР 

19 жовтня, під час Погоджувальної ради голова ВР Дмитро Разумков сказав, що "у нас завтра запланований виступ президента, звернення президента України, перед Верховною Радою з посланням про внутрішній та зовнішній стан в Україні.

Він запланований одразу після виступів депутатських фракцій і груп, тобто, о 10:30". Потім буде розглянуто проект постанови про заходи протидії поширенню коронавірусу і захисту всіх систем життєдіяльності країни від негативних наслідків пандемії та нових біологічних загроз (№ 4228).