Дональд Трамп автократ, але Америка - демократія / фото REUTERS

В США багато хто боїться, що після повернення у Білий Дім Дональд Трамп перетворить Америку на диктатуру. Ці хвилювання не є безпідставними, але побудувати диктатуру насправді не так вже й легко, пише в статті для Politico співробітник Центру Інституту Брукінгса, присвяченого США та Європі, колишній турецький журналіст Аслі Айдінтасбас.

Він зазначив, що США не мають імунітету до популізму, який є попередником авторитаризму, і не мають непохитної інституційної прихильності до ліберальної демократії. А сам Трамп вже робив заяви, які свідчать про намір зробити Америку більш авторитарною. 

"За достатньо часу Америка може послабити [конституційний механізм] стримувань та противаг і скотитися до певного типу виборчої тиранії більшості. Водночас паніка зайва. Як людина, яка пережила зародження та зростання авторитаризму в Туреччині, я певний експерт у цьому питанні. Тож ні, ще чотири роки Трампа — недостатній час, щоб перетворити Америку на диктатуру", – пише Айдінтасбас.

Відео дня

Аналізуючи те, як згорталися демократичні інститути в Туреччині, Угорщині, а до недавнього часу і в Польщі, Айдінтасбас приходить до висновку, що існує особливий ритм і процес демонтажу демократії – "свого роду інкубаційний період для деспотизму". Цей час потрібен на те, що схвалити певні закони, демонтувати існуючи інституції, сформувати певні суспільно-політичні альянси.

"За умови цілеспрямованих зусиль Трампа інкубаційний період можна було б стиснути до восьми років поспіль, але не до чотирьох", – переконаний аналітик.

При цьому Айдінтасбас наводить перелік тих інституцій та обставин, які завадять Трампу швидко перетворити Америку на щось подібне до Угорщини чи Туреччини:

  • потужні ліберальні ЗМІ, які не підкоряються державній владі;
  • незалежна судова влада, яка є потужним інструментом стримування виконавчої гілки влади;
  • спротив великих міст із ліберально налаштованим населенням та впливовими мерами.

"Не зрозумійте мене неправильно — я не кажу, що немає про що хвилюватися. Будь-яка спроба Трампа узурпувати державу зустріне відсіч з боку ЗМІ, бюрократії, великих міст і судової системи. Це також завдасть шкоди та розірве Америку такими способами, які сьогодні неможливо уявити. Легше зупинити Трампа зараз, ніж чекати, поки він знову стане президентом, коли поляризація та протистояння між Трампом і його опозицією поглинуть енергію нації та понівечать державні ресурси. Це витягне всю енергію, яку має ця країна", – резюмує Аслі Айдінтасбас.

Загроза повернення Трампа у Білий Дім

Як писав УНІАН, у листопаді в інтерв'ю іспаномовному телеканалу Univision Трамп зізнався, що в разі обрання у 2024 році він використає ФБР для переслідування своїх політичних конкурентів.

"Якщо мені трапиться бути президентом і я побачу, що хтось веде себе добре, а мене дуже погано б’є, я кажу, що піду й висуну проти них звинувачення", – сказав він.

Коментуючи цю заяву, конгресмен-демократ Джеймі Раскін висловив думку, що другий строк Трампа-президента нагадуватиме правління Володимира Путіна в Росії.

Сам Трамп неодноразово схвально висловлювався про усіх головних автократів Європи – Путіна, Ердогана та Орбана.

Вас також можуть зацікавити новини: