Жозеп Боррель заявив, що Україна виконує вимоги для збереження безвізу / фото REUTERS

Віце-президент Європейської комісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель наголошує, що, відповідно до останнього звіту Єврокомісії, Україна виконує вимоги для збереження безвізу.

Читайте такожУкраїна не отримувала від ЄС офіційної інформації про перегляд безвізу - МЗС

Як передає кореспондент УНІАН, про це Боррель сказав у Києві на спільній з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою прес-конференції.

Відео дня

Високий представник ЄС назвав складним питанням, чи існує ризик для подальшого функціонування безвізового режиму України з Євросоюзом.

"Стосовно призупинення безвізу - Європейський Союз затверджує регулярний механізм звітування. Останній був від 10 липня 2020 року. Ця доповідь підтверджує, що Україна продовжує виконувати критерії для візової лібералізації, підтверджує, що до сьогоднішнього дня Україна виконувала всі вимоги, але також підтверджує важливість того, щоб Україна забезпечила незалежність, ефективність і стійкість антикорупційних інституцій та уникала політизації роботи правоохоронних органів", - підкреслив Боррель.

Читайте такожЗеленський відреагував на ситуацію з обранням голови САП, яка може загрожувати безвізу

Зміна керівництва САП і загроза безвізу: що відбувається

  • 21 серпня генпрокурор Ірина Венедіктова підписала наказ про звільнення Назара Холодницького з посади заступника генпрокурора-керівника САП.
  • 17 вересня Верховна Рада визначила своїх представників до складу комісії щодо проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у САП, які, зокрема, підбиратимуть кандидатів на посаду керівника антикорупційної прокуратури. Це Олена Бусол, Андрій Гуджал, Олексій Дрозд, Катерина Коваль, Богдан Романюк, В'ячеслав Навроцький та Євген Соболь.
  • Доповідач у Європарламенті з питань України Міхаель Галлер та віце-голова делегації Європарламенту в Комітеті асоціації Україна-ЄС Віола фон Крамон-Таубадель висловили стурбованість щодо рішення ВР. "Уряд України поспішно проштовхує кандидатів, яким не вистачає досвіду і чесності для відбору керівника САП. Це так не пройде. Уряд України ставить під загрозу безвізовий режим з ЄС і наступний транш допомоги", - написала в Twitter фон Крамон-Таубадель.
  • Посольство США в Україні заявило, що Європейський Союз і США взяли до відома рішення Верховної Ради про призначення членів комісії для вибору спеціалізованого антикорупційного прокурора. "Комісія повинна почати прозорий процес, в основі якого - чеснота і заслуги кандидатів. Від цього залежатиме наша подальша підтримка", - зазначили в посольстві.