Володимир Зеленський / REUTERS

Законопроект про всеукраїнський референдум №3612, який до парламенту вніс президент України Володимир Зеленський, передбачає електронне голосування та здійснення народного волевиявлення з чотирьох питань.

Читайте такожРазумков прогнозує розгляд законопроекту про всеукраїнський референдум найближчим часомТекст відповідного законопроекту та пояснювальна записка до нього опубліковані на сайті Верховної Ради України.

Згідно з текстом проекту закону, предметом всеукраїнського референдуму можуть бути наступні питання:

Відео дня
  • затвердження закону про внесення змін до розділів І, ІІІ, XIII Конституції України (йдеться про загальні засади, вибори та сам референдум, а також правосуддя, загалом 38 статей);
  • загальнодержавного значення;
  • про зміну території України;
  • про втрату чинності законом України або окремими його положеннями.

Всеукраїнський референдум не допускається щодо законопроектів з питань податків, бюджету та амністії.

Проект закону розширює коло суб’єктів процесу референдуму, які реєструються у Центральній виборчій комісії як прихильники чи опоненти питання всеукраїнського референдуму. Ними можуть бути як політичні партії, так і громадські організації, відповідно зареєстровані у ЦВК. 

Також законопроект визначає можливість запровадження електронних процедур під час організації та проведення всеукраїнського референдуму, в тому числі електронних голосувань.

Як повідомляв УНІАН 9 червня Зеленський подав до парламенту законопроект №3612 «Про народовладдя через всеукраїнський референдум».