Україна вже давно взяла курс на НАТО / фото REUTERS

Президент Володимир Зеленський пояснив, чому саме Україні найскладніше стати членом НАТО серед усіх країн європейського континенту.

Про це глава держави заявив під час звернення до працівників дипломатичної служби України. Зеленський відзначив, що цьогорічний важливий інституційний результат – це зближення України з НАТО, яке проявляється в роботі Ради Україна-НАТО, а також у створенні нової та розгалуженої архітектури безпекових гарантій для України на базі домовленості з "Групою семи".

"Це факт – Україні чи не найскладніше у Європі стати повноправним членом Альянсу. І це точно не з провини України – це відображення реального значення нашої держави, нашої справжньої сили. Від того, із ким Україна, залежить, хто визначає, чи стабільна Європа. Росія прагне, щоб ця особлива сила належала тільки їй, і залякує лідерів світу. Але наша зовнішня політика й наша комунікація зі світом мають бути дієвіші, ніж будь-який російський шантаж і будь-які російські удари, погрози", - наголосив президент.

Відео дня

У цьому зв'язку, президент озвучив для усіх українських дипломатів і зовнішньополітичної команди цілком конкретне завдання – знайти ключ до рішення про НАТО для України.

"Це дуже непросто. Усі партнери України мають усвідомити, що зараз настає час приєднати силу нашої держави, силу нашого народу, силу наших воїнів, нашу силу геополітичного значення України до спільної сили всієї Європи. Європи миру. І мир у Європі буде надійним тоді, коли Росія буде назавжди позбавлена будь-якої можливості навіть спробувати зробити Україну своїм плацдармом", - відзначив Зеленський.

Водночас, одною з ключових цілей на 2024-й рік глава держави вважає необхідність ефективної підготовки до Вашингтонського саміту НАТО, який заплановано на липень.

"Я вже зазначив щодо НАТО, що це непросто і що нам потрібен ключ до рішення про Альянс для України. І цей ключ потрібно шукати не лише у високих політичних кабінетах. Треба переконувати суспільства – так, як ми змогли зробити на самому початку війни щодо об’єднання навколо України. Переконувати їхні серця, серця людей. Вони тиснуть на своїх лідерів. Суспільства реально вирішують", - підкреслив Зеленський.

Вступ України в НАТО

19 грудня Зеленський відверто заявив, що Україну поки не запрошують у НАТО. Втім, вступ в Альянс є "найпотужнішим варіантом" для України зараз.

13 грудня президент США Джо Байден заявив, що треба забезпечити перемогу України у війні з Росією, щоб наблизитись до набуття членства в Організації Північноатлантичного договору. Також треба, аби усі союзники погодилися з приєднанням України до НАТО.

29 листопада в Альянсі погодили з Україною річну програму реформ. Україні було надано рекомендації щодо пріоритетних реформ, у тому числі щодо боротьби з корупцією, зміцнення верховенства права, підтримки прав людини і прав меншин.

12 липня за підсумками саміту НАТО у Вільнюсі лідери Альянсу погодились прибрати вимогу про виконання плану дії щодо членства для України. Вони зазначили, що отримання запрошення залежатиме від втілення низки умов, Україна має відповідати умовам.

Вас також можуть зацікавити новини: