Президент України Володимир Зеленський \ REUTERS

Президент Володимир Зеленський закликав не втягувати Україну у виборчий процес у США через оприлюднені записи розмов нібито екс-президента України Петра Порошенка та колишнього віце-президента США, ймовірного кандидата від демократів на президентський виборах цього року Джо Байдена.

Читайте такожСім екс-послів США в Україні зробили заяву через "плівки Деркача"

Про це Зеленський заявив у відеоінтерв’ю британському виданню The Telegraph. «Чому потрібно знову втягувати Україну в це?... Зараз ми користуємось двосторонньою підтримкою в США як в Конгресі, так і в Сенаті. У нас є підтримка президента. Ці плівки не є пріоритетними», - заявив він.

Відео дня

Зеленський підкреслив, що Україна не хоче впливати на внутрішньополітичну чи зовнішньополітичну ситуацію, чи на виборчі процеси в будь-якій країні. «Ми – незалежна держава. Сполучені Штати Америки є незалежною державою», - наголосив президент.

Глава держави заперечив можливість своєї причетності до витоку записів розмови нібито свого попередника з Байденом. «Я нічого не знаю про деталі цієї домовленості (між Порошенком і Байденом – УНІАН). Чи було її досягнуто, чи не досягнуто, чи взагалі вона існувала. Єдине, що мене цікавить, це те, як можна було підслуховувати, робити записи в Офісі президента України», - додав Зеленський.

Як повідомляв УНІАН, 20 травня на прес-конференції Зеленський повідомив, що генеральний прокурор Ірина Венедіктова зареєструвала кримінальне провадження щодо оприлюднених 19 травня записів нібито переговорів екс-президента України Петра Порошенка з колишнім віце-президентом США Джо Байденом та колишнім державним секретарем США Джоном Керрі. У ході цих розмов від Порошенка начебто вимагали забезпечити звільнення Віктора Шокіна з посади генпрокурора.

Раніше Шокін, який обіймав посаду генпрокурора у 2015-2016 роках, стверджував, що його змусили написати заяву про звільнення через розслідування проти посадовців компанії Burisma. Він припускав, що компанія Burisma Holdings Limited мала підтримку США. У 2014 році членом ради директорів Burisma став син екс-віце-президента США Хантер Байден.

Суддя Печерського райсуду Сергій Вовк своєю ухвалою зобов’язав Офіс генерального прокурора відкрити кримінальне провадження щодо втручання колишнього віце-президента США Байдена в діяльність екс-генпрокурора України Шокіна.