Рецепт вареників з сиром / фото ua.depositphotos.com

Домашні вареники з сиром, та ще й у сметані – просто неймовірно смакота! Тонке ніжне тісто у поєднанні з соковитою сирною начинкою утворює дивовижну смакову гаму.

Це доволі проста у приготуванні страва, яке займає почесне місце в українській кухні та є справжньою її класикою. Тісто для домашніх вареників можна готувати як на воді, так і на сироватці, молоці або кефірі. Приготовлені на молочних продуктах вареники виходять особливо ніжними.

Вареники з сиром на кефірі

  • Борошно - 2,5-3 ст.
  • Кефір - 1 ст.
  • Яйце - 1 шт.
  • Сіль - дрібка
  • Цукор - 1 ч. л.
  • Сода -1/3 ч. л.

Для начинки

Відео дня
  • Сир - 250 г
  • Жовток - 1 шт.
  • Цукор - 2 ст. л.
  • Сіль - дрібка

В ємність налити кефір, додати яйце, цукор, сіль та соду. Гарненько перемішати до однорідності й дати соді подіяти, залишивши на 5 хвилин.

Читайте такожСонячні ласощі взимку: рецепти смачного варення з персиків

Поступово додавати борошно. Його точна кількість залежить від сорту та клейковини. Добре вимісити тісто, щоб зовсім відставало від рук. Можна його також кинути кілька разів об стіл.

Тісто накрити й дати йому полежати в спокої 15 хвилин.

Приготування начинки. Сир протерти через сито від крупинок. Додати жовток, цукор і дрібку солі. Розмішати до однорідності.

З тіста зробити ковбаску, нарізати її на шматочки. Кожен шматочок розплющити й злегка розкачати. Зліпити вареники, виклавши їх на посипану борошном поверхню.

Відварити вареники у підсоленій воді. Після спливання варити ще 3-4 хвилини.

Готові вареники розкласти на блюді, щоб не злипалися. Добре такі вареники смакують зі сметаною або ягодами.

Вареники з сиром та зеленню на воді

  • Борошно - 400 г (+ щоб присипати робочу поверхню)
  • Вода для тіста - 200 мл
  • Сир - 300 г
  • Курячі яйця - 1 шт.
  • Зелена цибуля - 70 г
  • Петрушка - 30 г
  • Рослинна олія - 50 мл
  • Сіль - за смаком
  • Вершкове масло - 50 г

Борошно просіяти в миску. Додати сіль. Усе добре перемішати.

Необхідну кількість води закип'ятити й додати в неї рослинну олію. Перемішати.

Зробити в суміші з борошна невелике заглиблення і влити у середину гарячу воду з олією. Перемішати спочатку ложкою або лопаткою. Коли тісто трохи охолоне, перекласти його на робочу поверхню, присипану борошном, і замісити туге еластичне тісто.

Загорнути тісто в харчову плівку і дати постояти йому 20-30 хвилин.

Як приготувати вареники з сиром / фото ua.depositphotos.com

Приготування начинки. Зелену цибуля і петрушку промити та дрібно порізати. Сир перетерти через сито або розім'яти виделкою. Вбити у нього яйце, додати трохи солі й усе перемішати до однорідної консистенції. Всипати у сирну масу подрібнену зелень і знову перемішати.

Розкачати тісто. Склянкою або чашкою вирізати з нього кружечки. В середину кожного покласти сирну начинку, після чого щільно защепити краї вареників.

У каструлю налити воду і покласти її на сильний вогонь. Щойно вода закипить, посолити її й кинути всі вареники. Розмішати, щоб не злиплися між собою. Знову довести воду до кипіння. Щойно вареники спливуть на поверхню, варити їх ще 3-4 хвилини на середньому вогні.

Готові вареники змастити вершковим маслом. Подавати можна зі сметаною і зеленню.

Вареники з сиром на молоці

  • Яйце куряче - 3 шт. (білки - у тісто, жовтки - в начинку)
  • Вода - 0,5 ст.
  • Молоко - 0,5 ст.
  • Борошно
  • Сіль - за смаком
  • Сир - 250 г
  • Цукор - 1 ст. л.
  • Масло вершкове - 1 ст. л.

Яєчні білки змішати з водою, молоком, сіллю та добре перемішати. Поступово додаючи в цю масу борошно, замісити круте тісто. Залишити на 30-40 хвилин.

Читайте такожНайсмачніші шоколадні мафіни: як приготувати ніжний десерт

Приготування начинки. Сир розтерти з цукром, яєчним жовтком і розтопленим вершковим маслом.

Розкачати тісто в тонкий пластик і вирізати кружечки за допомогою склянки або чашки. На середину кожного кружечка покласти начинку й защипнути краї.

Опустити вареники у киплячу, підсолену воду і варити, поки не спливуть.

Подавати вареники можна зі сметану.

Інші рецепти, які можуть зацікавити: