Хліб без дріжджів / фото УНІАН-Соколовська Інна

Під час війни дріжджі можуть бути дефіцитним товаром в деяких місцях. А іноді трапляється, що свіжих дріжджів вдома немає, а хліб закінчився, але дуже хочеться свіжу паляницю. Пропонуємо три простих рецепта хліба для плити, мультиварки і духовки.

Раніше ми також писали, як приготувати вівсяний хліб без дріжджів.

Хлібні коржі на сковороді без дріжджів

  • Борошно - 450 г.
  • Гаряча вода - 200 г.
  • Розпушувач або сода на кінчику ножа.
  • Сіль - 0,5 ч. л.
  • Цукор - 1 ст. л.
  • Спеції, насіння, горіхи за смаком.
  • Соняшникова олія - 4 ст. л.

Борошно просійте 1-2 рази, щоб тісто наситилося повітрям. Висипте борошно гіркою в ємність і зробіть поглиблення посередині. Всипте до борошна сіль, цукор і розпушувач або соду. Влийте в ямку гарячу воду температурою приблизно 50°.

Відео дня

Спочатку перемішайте тісто ложкою, оскільки воно гаряче. Потім додайте будь-яке насіння або спеції за смаком, наприклад, суміш італійських трав. Замісіть тісто руками - воно має бути пружним і не липким. Розігрійте олію на сковороді. З тіста зліпіть 4-5 плоских коржів і обсмажте на гарячій олії з двох сторін під кришкою. З одного боку коржі приготуються приблизно за 10 хвилин.

Хліб на молоці в мультиварці

  • Пшеничне борошно - 4 скл.
  • Сода - 1 ч. л.
  • Молоко (можна замінити кефіром або ряжанкою) - 1,5 скл.
  • Соняшникова олія - 1 ст. л.
  • Сіль - 0,5 ч. л.
  • Насіння льону та соняшнику за бажанням - 2 чайн.л.

У глибоку миску просіяти борошно з содою. Додати сіль і, за бажанням, насіння. Молоко злегка підігріти в мікрохвильовці і вмішати в тісто. Соняшниковою олією змастити чашу мультиварки. З тіста сформувати паляницю і викласти в чашу.

Поставити на 15 хвилин на режим "Підігрів", щоб тісто піднялося. Потім поставити на 60 хвилин в режимі "Випічка". В середині випікання перевернути хліб в чаші на іншу сторону.

Хліб бездріжджовий рецепт / фото depositphotos.com

Швидкий пишний хліб на кефірі в духовці

  • Пшеничне борошно - 300 г.
  • Кефір - 300 мл.
  • Цукор - 1 чайн.л.
  • Сіль - 1 чайн.л.
  • Сода харчова - 0.5 чайн.л.

Кефір для цього рецепта краще брати жирний - так хліб вийде більш смачним. Пшеничне борошно просіяти в глибоку миску через сито, щоб наситити тісто киснем. Додати до борошна цукор і сіль, а соду вмішати в кефір. Потім влити кефір до борошна і замісити м'яке тісто.

Тісто скачати в кулю, викласти в ємність і накрити рушником або плівкою. Залишити на 30 хвилин. Потім сформувати паляницю і викласти на деко або в іншу форму для запікання. Випікайте хліб 20 хвилин при 220°. Потім зменшити температуру до 180° і випікати ще 30 хвилин.

Вас також можуть зацікавити новини: