Рецепти розтягяїв / фото aboutfood.club

Розтягяї  - це пироги з дріжджового тіста у формі човника з отвором зверху. Розстебнуті пиріжки отримали таку назву через спосіб ліплення, оскільки вони не защипувалися посередині. Такі пиріжки традиційно подавали до супів і ухи. Начинку вони можуть мати саму різну, але традиційно готуються з рибою або м'ясом. Також можна покласти в начинку гриби, капусту або варені яйця.

Розтягаї з м'ясним фаршем

Розтягаї з м'ясом рецепт / фото restexpert.ru
  • Молоко - 1 стакан.
  • Борошно - 2 ст.
  • Цукор - 1 ст. л.
  • Дріжджі - 1 ч. л.
  • Рослинна олія - 3 ст. л.
  • Яйця - 1 шт.

Для начинки:

  • Цибуля ріпчаста - 2 шт.
  • Фарш м'ясний - 700 г.
  • Вершкове масло - 70 г.
  • Спеції сухі.

Для дріжджового тіста зробити опару з теплого молока і розведених в ньому дріжджів. Всипати цукор і сіль, просіяти чверть борошна і поставити в тепле місце на півгодини. У готову опару всипати борошно, що залишилося, додати рослинну олію і замісити гладке еластичне тісто. Перекласти тісто в миску, накрити харчовою плівкою і залишити в теплому місці на 1 годину.

Відео дня

Для начинки цибулю дрібно нарізати і обсмажити на вершковому маслі до золотистого кольору. Додати до цибулі фарш, сіль, улюблені спеції. Смажити 7 хвилин на середньому вогні. Тісто розділити на однакові кульки і розкатати їх. Сформувати овальні коржі. У центр пирога викласти начинку і защипати в формі човника. Розігріти духовку до 180 градусів, пироги викласти на змащений олією пергамент на деко. Випікати 30 хвилин при 180-ти градусах.

Розтягаї з рибою

Розтягаї з рибою рецепт / фото wikipedia.org
  • Філе щуки - 0,5 кг.
  • Сьомга свіжа або слабосолона - 100 г.
  • Цибуля - 2 шт.
  • Олія - 50 мл.
  • Яйця - 1 шт.
  • Борошно - 260 г.
  • Вода - 1 стакан.
  • Сухі дріжджі - 0.5 пакетика.
  • Спеції за смаком.
  • Зелень петрушки - 6 гілочок.

Борошно просіяти, додати по щіпці сіль і цукор, сухі дріжджі, перемішати. Додати в суміш склянку теплої води і рослинну олію, ретельно замісити тісто. Поставити тісто на годину в тепле місце. Філе щуки ретельно оглянути і видалити всі кісточки. Цибулю нарізати соломкою і обсмажити на олії до золотистого кольору. Рибне філе перемолоти у фарш.

Рибний фарш обсмажувати на олії 5 хвилин. Потім змішати зі смаженою цибулею і смажити ще 5 хвилин, посолити і поперчити. Сьомгу нарізати на невеликі шматочки - по одному на пиріжок. Нагріти духовку до 180 градусів. Тісто скачати в валик і нарізати шматочками розміром з куряче яйце. Кожен шматочок тонко розкатати в коржик. Викласти по 2 столові ложки начинки в тісто. Защипнути розтягаї, залишивши отвір посередині. В отвір кожного пиріжка викласти по шматочку сьомги. 

Покласти пиріжки на змащене маслом деко. Яйце вбити в миску і збити виделкою. Змастити яйцем кожен пиріжок і поставити деко в духовку. Випікати 45 хвилин при 180 градусах. Готові пиріжки посипати рубаною зеленню.

Читайте також інші рецепти: