Полуничний джем - дуже смачні і універсальне ласощі, щось середнє між варенням і мармеладом. Такий десерт можна мазати на млинці і печиво, використовувати в якості начинки для тістечок і кексів, або просто їсти ложкою і насолоджуватися.
Полуничний джем з лимоном на зиму
- Полуниця - 1,5 кг.
- Цукор - 1,2 кг.
- Лимон - 0,5 шт.
Полуницю ретельно промити і прибрати хвостики. Подрібнити ягоди блендером або м'ясорубкою. Перетерти пюре через сито, щоб в джемі не було насіння. Перелити пюре в каструлю і змішати з цукром. Поставити на маленький вогонь.
Варити джем приблизно 30 хвилин, знімаючи пінку. Перевірити готовність можна наступним чином: взяти столову ложку джему і залишити на 5 хвилин. Консистенція джему після охолодження буде такою, як в ложці. Як тільки густота джему буде вас влаштовувати - вимкнути вогонь і розкласти по стерилізованим банкам. Перевернути банки догори дном, накрити ковдрою і залишити до охолодження.
Полуничний джем з желатином
- Полуниця - 600 г.
- Цукор - 500 г.
- Желатин - 1 ч. л.
- Вода для розчинення желатину - 50 мл.
Ягоди ретельно промити і очистити від хвостиків. Засипати полуницю цукром і перебити блендером. Поставити суміш на вогонь і варити 25-30 хвилин після закипання. Джем потрібно часто перемішувати і регулярно знімати пінку. Желатин розчинити в 50 мл теплої води. Додати желатин в полуничну суміш і варити ще 5 хвилин.
Розкласти джем по стерилізованим банкам і закрутити кришкою. Перевернути банки догори дном і поставити в холодне місце. Якщо поставити джем в холодильник, то він трохи потемніє, але смак не зміниться.
Полуничний джем з м'ятою
- Полуниця - 2 кг.
- Цукор - 1 кг.
- М'ята - 30 г.
Полуницю промити і почистити. Перемолоти блендером в пюре. Вилити в каструлю (бажано з товстим дном) і засипати цукром. Довести до кипіння на середньому вогні, потім зменшити вогонь до слабкого. Варити 30 хвилин, помішуючи джем і знімаючи пінку. М'яту нарізати дуже дрібно, додати в джем за 5 хвилин до кінця варіння. Розлити джем по стерилізованим банкам і закатати кришкою.