Сало П'ятихвилинка рецепт / фото ua.depositphotos.com

Українське застілля неможливо уявити без нарізки ароматного сала. Пропонуємо вам приготувати дуже смачну закуску, яку можна закрити на зиму і насолодитися в будь-який час. Це сало "П'ятихвилинка", яке дуже швидко готується і при цьому виходить м'яким і ароматним. Таку страву не соромно поставити на святковий стіл, або поласувати в звичайний день з хлібом і цибулею.

Публікуємо два смачних рецепта сала "П'ятихвилинка" - мариноване в банках зі смаком шашлику, і варене в цибулинні.

Сало п'ятихвилинка в розсолі

Інгредієнти:

Відео дня
  • сало (грудинка) - 1,5 кг;
  • цибуля - 1 велика або 2 невеликі;
  • вода - 1 л;
  • сіль - 100 г;
  • приправа для шашлику - 1 чайн.л.;
  • перець духмяний - 6 шт.;
  • перець чорний горошком - 15 шт.;
  • лавровий лист - 3 шт.;
  • петрушка і кріп - по 3 гілочки.

Сало промити і обсушити серветками, нарізати середніми шматочками. У каструлю викласти всі спеції (окрім лаврового листа і солі), довести до кипіння і варити 5 хвилин. Потім остудити розсіл.

У чисті невеликі банки викласти по гілочці кропу і петрушки, а також по лавровому листку. Із зазначених інгредієнтів вийде 3 банки по 500 мл. Розкласти сало по банках і залити до верху розсолом. Накрити кришками і залишити сало в банці "П'ятихвилинка" на 2 доби.

Потім злити з банок маринад і приготувати новий розсіл з 100 г солі і 1 л води. Довести до кипіння, варити 5 хвилин і остудити. У банки з салом викласти нарізану півкільцями цибулю і зубчики часнику. Залити новим маринадом і залишити сало "П'ятихвилинка" в банках на зиму спочатку в холодильнику на 3 доби, а потім переставити в темне і прохолодне місце.

Сало п'ятихвилинка в банках / фото ua.depositphotos.com

Варене сало "П'ятихвилинка" в цибулинні

Для цього рецепта рекомендується взяти сало з м'ясними прожилками - буде ще смачніше.

Інгредієнти:

  • сало - 800 г;
  • лушпиння цибулі - 50 г;
  • часник - 2 зубч.;
  • вода - 800 г;
  • сіль - 1 стол. л.;
  • перець горошком за смаком;
  • кріп за смаком.

Лушпиння цибулі промити і викласти в глибоку каструлю, залити водою і варити 10-15 хвилин після закипання. Краще брати чорну каструлю, оскільки біла може забарвитися цибульним настоєм. Сало промити, обсушити серветкою і нарізати шматочками товщиною приблизно 3 см, щоб вони добре проварилися.

У цибульний відвар додати перець горошком, кріп з парасольками і будь-які інші спеції за смаком. У гарячий відвар опустити сало, щоб його повністю покрила рідина. Накрити кришкою, довести до кипіння і варити сало 5 хвилин. Потім вимкнути вогонь і залишити продукт під кришкою, поки він повністю не охолоне. Потім остигле сало відкинути на друшляк і витерти серветками.

Часник дрібно порубати або пропустити через прес, змішати зі свіжомеленим перцем і сіллю. Цією сумішшю обтерти сало з усіх боків. Якщо будете їсти закуску на зиму, то поставте в холодильник хоча б на добу, щоб продукт промаринувався. А якщо закриваєте сало "П'ятихвилинка" на зиму, то розкладіть його в стерилізовані банки і закрийте обробленими кришками.

Вас також можуть зацікавити новини: