
Користь буряка відома багатьом. Завдяки високій концентрації каротину та аскорбінової кислоти, буряк допомагає при профілактиці цинги та авітамінозу. Детально про те, чим корисний буряк, ми розповідали в попередній статті.
Буряк на зиму для борщу
- буряк - 2 кг;
- морква - 2 кг;
- цибуля ріпчаста - 2 кг;
- помідори - 2 кг;
- рослинна олія - 650 мл;
- цукор - 200 гр;
- сіль - 130 гр;
- оцет 9% - 100 мл;
- вода - 150 мл;
- перець духмяний горошком - 15-20 шт;
- лавровий лист - 4-5 шт.
Овочі пропустити через комбайн, помідори подрібнити в блендері. У каструлю налити воду, додати олію, 1\3 оцту і всі овочі, крім помідорів. Трохи прогріти на невеликому вогні, потім довести до кипіння. Зменшити вогонь і тушкувати суміш під кришкою 15 хвилин.
Додати помідори, сіль, цукор, оцет і спеції. Довести до кипіння, помішуючи. Поставити вогонь на мінімум, тушкувати під кришкою 30 хвилин.
Розкласти заправку по стерилізованих банках, не знімаючи каструлю з вогню. Закрити кришками, перевернути банки, накрити теплою тканиною і залишити до охолодження. Зберігати заготовку можна за кімнатної температури.
Салат із буряка на зиму - рецепт із кабачками

- буряк - 2 кг;
- кабачки - 4 кг;
- цибуля ріпчаста - 2 кг;
- цукор - 2 склянки;
- сіль - 4 ст.л;
- рослинна олія - 1 склянка;
- оцтова есенція - 3 ст.л;
- кориця, мелений чорний перець, гвоздика (бутони) - за смаком.
Овочі промити, очистити, нарізати кубиками, змішати з олією та спеціями, а потім тушкувати на повільному вогні під кришкою 30 хвилин. Розкласти по банках і пастеризувати в духовці 5 хвилин. Готовий салат закатати, перевернути кришками вниз і накрити теплою тканиною.
Ікра з буряка - смачна сезонна страва
- буряк - 1 кг;
- морква - 0.5 кг;
- цибуля - 0.5 кг;
- помідори - 1 кг;
- перець гострий - 1 шт;
- оцет 9% - 40 мл;
- сіль - 1 ст.л;
- цукор - 80 гр;
- рослинна олія - 150 мл;
- часник - 1 головка;
- зелень кропу і петрушки - по 1 пучку.
Читайте такожСмачний та наваристий капусняк: як приготувати апетитну стравуперекрутити через м'ясорубку або в комбайні. Влити суміш у каструлю, поставити на середній вогонь, довести до кипіння. Потім зменшити вогонь і варити ікру 1.5 години. Додати цукор, оцет, сіль і олію.
Подрібнити зелень із часником, додати в ікру. Після цього варити ще 15 хвилин. Готову страву викласти в стерилізовані банки, закатати кришками.
Рецепт аджики з буряка

- буряк - 1 кг;
- цукор - 1 склянка;
- рослинна олія - 1 склянка;
- сіль - 2 ст.л;
- помідори - 3 кг;
- солодкий перець - 7 шт;
- гіркий перець - 4-6 шт;
- кисле яблуко - 4 шт;
- часник - 4 головки.
Буряк пропустити через м'ясорубку або комбайн, додати цукор, олію та сіль. Перемішати суміш і кип'ятити 30 хвилин. Помідори пропустити через м'ясорубку, з'єднати з буряком, варити ще 30 хвилин. Перці пропустити через м'ясорубку, додати до буряково-томатної маси і кип'ятити ще 20 хвилин. Яблуко натерти на дрібній тертці, часник пропустити через прес. Додати інгредієнти до заправки і варити ще 10 хвилин.
Від початку до кінця процесу приготування має пройти 1.5 години. Готову аджику розкласти по стерилізованих банках і закатати кришками.
Вас також може зацікавити: