
Рецептів консервованих помідорів існує безліч, але всі вони відрізняються один від одного, і помідори виходять завжди різні на смак.
УНІАН зібрав кілька популярних рецептів, якими користуються багато господинь, радуючи своїх домочадців.
Солодкі мариновані помідори
У цьому рецепті вказано спосіб консервування солодких помідорів, оскільки в складі маринаду велика кількість цукру. Томати виходять дуже смачними.
Готувати солодкі помідори на зиму зручно в літрових банках. Зберігати необхідно в темному прохолодному місці.
Інгредієнти:
- Помідори - 1,5-2 кг,
- Окріп - 1.5 л,
- Цукор - 200 гр,
- Сіль - 1 ст.л.,
- Оцет 9% - 100 мл,
- Лавровий лист, чорний перець горошком - за смаком.
Спосіб приготування
Читайте такожЧорна смородина: корисні властивості ягоди та незамінні рецептий обсушити. Щоб шкірка у помідорів не лопнула, їх необхідно наколоти виделкою.
У стерилізовані банки розкласти помідори.
Обережно залити окропом і залишити на 10 хвилин.
Після цього воду з банок злити в каструлю. Всипати сіль і цукор, додати кілька горошин чорного перцю та лавровий лист. Каструлю поставити на вогонь, кип'ятити маринад 2 хвилини. Потім влити оцет і добре перемішати.
Знову залити помідори вже готовим маринадом.
Банки закрити кришками, перевернути й укутати до повного охолодження.

Солоні консервовані помідори
Солоні помідори будуть дуже смачними та корисними в зимовий і літній період.
Інгредієнти:
- Помідори - 2 кг,
- Кріп - 2 стебла,
- Гострий перець - 2 г,
- Часник - 2 зубчики,
- Селера - 1 стебло,
- Перець духмяний - 10 шт,
- Лавровий лист сушений - 2 шт,
- Хрін листовий - 1 шт.
Спосіб приготування:
Читайте такожПерсики: рецепти персиків на зимудно чистої 1,5-л банки викласти кріп, гострий перець, часник, селеру, запашний перець і лавровий лист. Потім викласти помідори, а зверху лист хрону.
Приготувати маринад із води та солі, довести до кипіння. Остудити і залити маринадом помідори.
Після цього закатати помідори бляшаними кришками. У кожній кришці необхідно зробити прокол шилом.
Поставити банку в миску і прибрати в холодне місце. Незабаром помідори почнуть бродити, а зайва рідина витікатиме через дірку.
Коли процес бродіння закінчиться, кришки потрібно насухо витерти, а дірки залити воском. Зберігати в прохолодному місці.
Гострі консервовані помідори
Дуже простий рецепт, що не потребує багато часу і сил. Гострий перець і часник надають помідорам насиченого, пікантного смаку.
Інгредієнти:
- Помідори - 1,5-2 кг,
- Сіль - 1-1,5 ст. л.,
- Цукор - 2-3 ст. л,
- Оцтова есенція - 1-1,5 ч. л.,
- Гострий перець - 2-3 шт,
- Часник - 5-7 зубчиків,
Перець горошком, гвоздика, листя смородини та листя хрону - за смаком.
Спосіб приготування:
Помідори ретельно промити і проколоти дерев'яною шпажкою.
Листя хрону, смородини, парасольки кропу і стручки гострого перцю добре промити, укласти на дно стерилізованої банки. Заповнити банку помідорами.
Обережно, тонкою цівкою, намагаючись спочатку не потрапляти на стінки банки, залити банку окропом до самої шийки.

Прикрити банку кришкою і дати їй постояти хвилин 20-30. Після чого воду акуратно злити в каструлю, додати 1 столову ложку солі, 2 столові ложки цукру, або меду, який додасть помідорам ще більше пікантності, і довести розсіл до кипіння. Потім влити в розсіл 1 чайну ложку оцтової есенції. Розрізані навпіл часточки часнику, гвоздику і горошки перцю докласти в банку, до помідорів.
Залити банку розсолом до самого верху і закатати. Після чого банку перевернути, укутати чим-небудь теплим, дати повністю охолонути, і після цього прибрати на зберігання в прохолодне, темне місце. Через 3-4 тижні помідори будуть готові.