
Запечена картопля в духовці цілком - проста і швидка страва, яку подужає будь-яка господиня. Усі рецепти такого частування прості до неможливості, але є варіант, як зробити вечерю ще смачнішою.
Запечена картопля із салом або беконом
Це традиційна українська страва, яку сприймають "на ура" під час будь-якого застілля - повсякденного чи святкового. Для того щоб її приготувати, візьміть:
- півкілограма картоплі;
- 300 грамів сала;
- чорний мелений перець і сіль.
Картоплю прямо в шкірці ретельно вимити, бажано губкою, щоб прибрати бруд. Потім викласти в каструлю, залити холодною водою і відварити до напівготовності. Дістати коренеплід, розкласти на деко, розрізавши кожну картоплину навпіл. Тонко нарізати сало або бекон, покласти всередину картоплі - по кілька слайсів прямо в розріз посередині коренеплоду. Посолити, поперчити страву, запікати 30-40 хвилин за 200 градусів. Проте врахуйте, що час готування залежатиме від товщини картоплі, тому краще перевіряти її зубочисткою на готовність.
Також можна приготувати ту ж саму страву, але з сиром, адже картопля - запечена з беконом та сиром - це пік гастрономічного задоволення. Усе, що вам потрібно зробити - це додати до слайсів бекону шматочки сиру, будь-якого, на ваш смак. Решта етапів рецепта залишаються без змін.
Дивно, але навіть такий рецепт може стати ще кращим, і це підтверджує секрет від Сільвії Фаунтейн - професійного шеф-кухаря. Вона каже, що овоч містить багато води, і якщо ця вода не випарується під час приготування, печена картопля буде крохмалистою, млявою і прісною.
Сіль має абсорбуючі властивості і природним чином витягує вологу, допомагаючи шкірці стати більш хрусткою, а також створюючи скоринку, яку дуже приємно їсти.
Шеф-кухар запевняє, що він навіть допомагає зробити запечену картоплю ще більш ароматною, посилюючи її спочатку землистий, солодкуватий смак. Сіль покращує смак і допомагає домогтися золотистої скоринки. Сільвія радить щедро посипати сіллю картоплю і не скупитися - це головний секрет смачної запеченої страви.
Важливо, що таким чином можна готувати будь-яку картоплю - запечену з сиром і салом або тільки з беконом, а також узагалі без добавок, просто коренеплід із сіллю і перцем.
Також експертка не рекомендує загортати коренеплід у фольгу, бо це призведе до того, що запечена картопля виділятиме більше пари і стане вологою - краще запікати в природному вигляді. Натомість вона радить перед відправленням у духовку проколоти картоплю тричі виделкою - тоді вона не вибухне в духовці.