Шукаєте українські страви зі свинини або з іншого м'яса? Тоді цей рецепт точно вам підійде. Старовинне народне блюдо шпундра буде прекрасним частуванням, як на святковому столі, так і в будь-який будній день.
Основа шпундри – м'ясо та буряк. В оригінальному рецепті вказується свинина, але багато господинь при приготуванні сьогодні використовують куряче філе, а також телятину.
Відомо, що цій страві кілька сотень років. Згадки про нєї є на сторінках "Енеїди" українського поета Івана Котляревського.
Шпундра: рецепт
Варто відзначити, що головною родзинкою страви вважається буряковий квас. Є кілька спрошенних варіантів його заготівлі, один з них – це змішати звичайний квас з буряковим соком у співвідношенні 1:1. Замість квасу ще використовують вино і лимонний сік.
Інгредієнти
- свиняча грудинка – 500 г;
- топлене свиняче сало – 1,5 ст. л.;
- буряк – 500-750 г;
- лук – 4-5 шт;
- буряковий квас – 1 стакан;
- зелень, сіль, перець – за смаком.
Процес приготування
Для початку беремо свинячу грудинку, нарізаємо, перчимо і солимо. Після цього обвалюємо кожен шматочок м'яса у борошні і обсмажуємо їх до золотистого в салі з нарізаним півкільцями цибулею.
Перекладаємо м'ясо з цибулею у каструлю. Додаємо буряк, нарізаний великими шматками, заливаємо квасом і тушкуємо до готовності. Зазвичай достатньо 1,5-2 годин.
Раніше УНІАН писав, як приготувати смачний узбецький плов.