Українські страви з м'яса / фото ua.depositphotos.com

Шукаєте українські страви зі свинини або з іншого м'яса? Тоді цей рецепт точно вам підійде. Старовинне народне блюдо шпундра буде прекрасним частуванням, як на святковому столі, так і в будь-який будній день.

Основа шпундри – м'ясо та буряк. В оригінальному рецепті вказується свинина, але багато господинь при приготуванні сьогодні використовують куряче філе, а також телятину.

Відомо, що цій страві кілька сотень років. Згадки про нєї є на сторінках "Енеїди" українського поета Івана Котляревського.

Відео дня

Шпундра: рецепт

Варто відзначити, що головною родзинкою страви вважається буряковий квас. Є кілька спрошенних варіантів його заготівлі, один з них – це змішати звичайний квас з буряковим соком у співвідношенні 1:1. Замість квасу ще використовують вино і лимонний сік.

Інгредієнти

  • свиняча грудинка – 500 г;
  • топлене свиняче сало – 1,5 ст. л.;
  • буряк – 500-750 г;
  • лук – 4-5 шт;
  • буряковий квас – 1 стакан;
  • зелень, сіль, перець – за смаком.
Шпундра рецепт / скріншот

Процес приготування

Для початку беремо свинячу грудинку, нарізаємо, перчимо і солимо. Після цього обвалюємо кожен шматочок м'яса у борошні і обсмажуємо їх до золотистого в салі з нарізаним півкільцями цибулею.

Перекладаємо м'ясо з цибулею у каструлю. Додаємо буряк, нарізаний великими шматками, заливаємо квасом і тушкуємо до готовності. Зазвичай достатньо 1,5-2 годин.

Раніше УНІАН писав, як приготувати смачний узбецький плов.

Вас також можуть зацікавити новини: