Ілон Маск / REUTERS

Сьогодні має відкритися перший тестовий тунель компанії The Boring Company, заснованої відомим підприємцем Ілоном Маском.

Читайте такожМаск проклав перший тунель під Лос-Анджелесом для спеціальних шатлів (відео)

Проект має на меті покласти край заторам на дорогах. Всередині тунелів електричні «ковзани» пересуватимуть автомобілі з точки «А» в точку «Б» на швидкості понад 200 км\год. Маск таким чином у майбутньому хоче революціонізувати транспортну систему в світі, передає радіо Свобода.

Відео дня

Для американського мільярдера та підприємця Ілона Маска відкриття надшвидкісного тунелю під вулицями житлових кварталів каліфорнійського міста Готорн – це перший крок на шляху подолання заторів на дорогах, нелюбов до яких свого часу, власне, і стала поштовхом для заснування The Boring Company.

«Трафік просто зводить мене з розуму. Я збираюся побудувати бурову машину і просто почати копати», – написав він у "Твіттері" в грудні 2016 року.

Мета Маска – представити світу нову футуристичну транзитну систему. Перевозити ці тунелі в перспективі мають як електроавтобуси, так і окремі пасажирські капсули.

Тунель починається неподалік одного з об’єктів SpaceX – іншої, аерокосмічної компанії Маска.

Спочатку відкриття тунелю планувалося на 10 грудня, але компанія повідомила про перенесення дати на кілька днів. 15 грудня Маск опублікував фотографію зсередини тунелю, розташованого на глибині 12 м під землею.

«Початковий тестовий тунель, розташований у місті Готорн, штаті Каліфорнія, використовується для дослідження та розробки систем тунелювання та громадського транспорту», – пояснюється на офіційному сайті The Boring Company.

«Щоб вирішити проблему дорожніх заторів, які руйнують наші душі, дороги повинні стати 3D, що передбачає або ж летючі автомобілі, або ж тунелі. На відміну від летючих машин, тунелі є стійкими до погодних умов, їх не видно, і вони не падають на вашу голову. Велика мережа тунелів, на глибині багатьох рівнів, вирішить затори в будь-якому місті незалежно від того, наскільки вона зросла (можна просто додавати рівні)», – пояснює компанія.

Машини спускають в тунель за допомогою спеціальних ліфтів. Для встановлення ліфту у тестовому проекті компанія викупила цілу будівлю, «щоб практикувати підняття машин з тунелю на поверхню». Іншу частину компанія орендує для співробітників SpaceX, йдеться в статті The Atlantic.

У The Boring Company пояснюють, що мета цього кроку полягала в тому, «щоб продемонструвати, що ліфт може бути побудований на дуже невеликих відстанях та в межах нинішніх будинків, незалежно від того, чи є вони житловими будинками, адміністративними або взагалі автостоянками. Забігаючи наперед, можна уявити, як в підвалі кожної адміністративної будівлі є такий ліфт, що дозволяє надзвичайно зручне пересування».