Дитина буде довіряти капелюсі, яка "розуміє", про що він думає / REUTERS

Американські інженери створили пристрій за мотивами капелюху з "Гаррі Поттера", який здатен говорити людині, котра його носить про те, які об'єкти вона уявляє.

Капелюх реєструє активність мозку за допомогою електроенцефалографії та аналізує її за допомогою нейромережі, що зіставляє патерни активності з тими, які були записані під час калібрування системи. Про це розповіли розробники виданню The Boston Globe, передає N+1.

Інтерфейси типу мозок-комп'ютер активно вивчаються вченими, в основному для допомоги хворим із порушеннями моторних функцій. Приміром, за допомогою електроенцефалографії деякі пацієнти отримують можливість ходити або відновлюють роботу рук після інсульту. У основі цих методів лежить зчитування активності мозку, розпізнавання рухів, які подаються пацієнтом, і передача відповідних команд на електроди, підключені до м'язів. Однак такий же принцип може бути використаний і для інших завдань.

Відео дня

Читайте такожЛюдська свідомість може бути наслідком несвідомої роботи мозку

Петті Мейс і Наталя Косміна з Массачусетського технологічного інституту розробили пристрій, що дозволяє озвучувати образи, про які думає людина, використовуючи аналогічний принцип роботи. Для натхнення автори використовували капелюх з книги "Гаррі Поттер і філософський камінь", який так само зчитував думки людей та реагував на них. Для того, щоб втілити таку функціональність у реальному пристрої, інженери використовували комерційно доступний електроенцефалограф із 14 електродами, розміщеними на різних частинах голови. Крім того, розробники використовували алгоритм машинного навчання, який розпізнає патерни мозкової активності з електроенцефалографа.

Перед початком роботи необхідно відкалібрувати пристрій. Для цього користувачеві показують зображення різних об'єктів і дій, після чого він повинен уявити  їх. Під час цього процесу пристрій записує активність мозку та асоціює її з об'єктами чи діями, що показуються. Після калібрування капелюх задає користувачу питання, що передбачають бінарну відповідь (користувач обирає один із двох предметів або дій). Завдяки розпізнаванню активності мозку капелюх сам визначає образ, який уявляє людина, і озвучує відповідь через підключений динамік.

Творці капелюха відзначають, що в майбутньому вони планують використовувати його як інструмент для підвищення самооцінки у дітей під час навчання. На їхню думку, дитина буде довіряти капелюху, який "розуміє", про що вона думає, а значить буде прислухатися до її оцінок і мотивації.

В минулому році британські вчені представили прототип переносного магнітоенцефалографа. Він працює завдяки вимірюванню магнітного поля, що виникає внаслідок електричної активності нейронів. Одна з головних переваг розробки перед аналогами полягає в тому, що пристрій може проводити якісні вимірювання, навіть якщо пацієнт рухає головою.

Наталія Косміна і 9-річна дівчинка в прототипі капелюха / REUTERS

Раніше УНІАН повідомляв, що вчені Колумбійського університету (США) успішно застосували нейромережі для розпізнавання слів за активністю мозку.