Батьки зможуть обирати собі найрозумніших дітей / pixabay.com

Пари, які звернулися до технології штучного запліднення, можуть отримати можливість обирати «найрозумніший» ембріон у найближчі 10 років. Такий прогноз дав один головний вчених США у цій галузі з Мічиганського державного університету Стівен Хсу.

На його думку, можливість відбирати ембріони з найвищим інтелектуальним потенціалом з’явиться у найближчі роки, однак спричинить серйозні етнічні питання для суспільства, пише The Guardian.

Читайте такожУ Китаї знайшли другу жінку, вагітну генетично модифікованою дитиною

Відео дня

Хсу заснував компанію Genomic Prediction, яка вже пропонує майбутнім батькам в США послугу з відсіювання ембріонів з надзвичайно низьким потенційним IQ.

«Точний прогноз щодо IQ буде можливим якщо не через 5 років, то впродовж найближчих 10 років. І я гадаю, що певні країни все ж дозволять таку технологію», - сказав він.

Genomic Prediction стала першою компанією, яка проводить перевірку ембріонів на ризики, пропонуючи парам відсіяти ті плоди, які найвірогідніше будуть мати низку проблем зі здоров’ям. Зокрема, експерти фірми відсіюють ембріони з ненормальним рівнем ризику захворювання на рак, діабет, серцево-судинні захворювання, нанізм чи у яких може бути низький IQ.

Щодо останнього показника, то зараз ці оцінки не точні. І ембріон з найнижчим показником все одному зараз може вирости нормальною дитиною.

Читайте такожСтівен Хокінг віщував вимирання нинішнього виду людей через генну інженерію

«Вірогідно, що найгірший ембріон стане видатною людиною чи навіть стане вченим. Але шанси не на його боці. Я гадаю, що коли ми навчимося точно визначати найбільш ризиковані плоди, нашим етичним обов’язком буде повідомити про це», - сказав Хсу.

Противники таких тестів наголошують, що генетичний відбір дітей може мати небажані медичні наслідки. Крім того, це може призвести до стрімкого загострення соціальної нерівності, яка вже існує в суспільстві. Професор статистичної науки Оксфордського університету Пітер Доннеллі вважає, що до таких тестів на IQ потрібно ставитися дуже обережно.

«У мене є серйозна недовіра до цього з етичних міркувань. Гадаю, це дуже погана ідея», - сказав він.