Літак має V-образну структуру / фото: Studio OSO, TU Delft

Нідерландські розробники представили екзотичний концепт авіалайнера майбутнього. Літак виглядає як «літаюче крило», яке в задній частині роздвоюється, утворюючи V-образну структуру.

Читайте такожУ Британії випробовують двигун, здатний домчати літак з Австралії в Європу за чотири години

Про це йдеться в прес-релізі Делфтського технічного університету, передає Naked Science.

Роботи над проектом ведуться за підтримки компанії KLM.

«Flying-V менше A350 (авіалайнера Airbus) і має меншу лобову поверхню при порівнянному внутрішньому обсязі. В результаті ми отримуємо знижений опір. Це означає, що Flying-V споживає менше палива на тій же дистанції», - розповів один з авторів концепту Релоф Вос.

За оцінками розробників, паливна економія майбутнього авіалайнера складе до 20 відсотків у порівнянні з Airbus A350-900.

Фото: Studio OSO, TU Delft

Очікується, що Flying-V зможе брати на борт до 314 пасажирів і до 160 кубометрів вантажів. Пасажири розмістяться в передній кромці його «літаючого крила», а вантажі та паливо — в задній. Розмах крил складе 65 метрів, довжина - 55 метрів, висота - 17 метрів.

На першому етапі на літаку планується встановлювати два гасових турбовентиляторних двигуна, хоча в майбутньому вони можуть бути замінені на більш сучасні, ефективні і «чисті» приводи.

За словами інженерів, незвичайна форма фюзеляжу відкриває абсолютно нові можливості для розробки більш зручної та комфортної обстановки для пасажирів.

Перший політ дослідної моделі Flying-V повинен відбутися в жовтні 2019 року, до 100-річного ювілею авіакомпанії KLM.

Як повідомляв УНІАН, Вчені NASA і Массачусетського інституту технологій (MIT) розробили радикально новий тип авіаційного крила, яке складається з тисяч малесеньких компонентів. Після успішних випробувань в аеродинамічній трубі розробники стверджують, що їхнє творіння значно поліпшить виробництво літаків в майбутньому і посилить гнучкість виробничого процесу.