Теорія відносності Ейнштейна може бути не єдиним способом пояснити події в космосі / фото ESA/Hubble & NASA

В 1915 році Альберт Ейнштейн опублікував свою загальну теорію відносності, яка елегантно пояснює природу гравітації та її впливу на великі об’єкти в космосі. З того часу ця робота вченого сформувала фундамент наукового розуміння Всесвіту.

Однак, попри свою важливість, загальна теорія відносності — не єдине пояснення діянь гравітаційних сил. Насправді різні вчені з часом пропонували альтернативні теорії, хоча жодна з них не збігається з даними експериментів так, як теорія відносності, — пише Newsweek.

Читайте такожУ NASA пояснили, як можна досягти швидкості світла

Відео дня

Тепер команда вчених з Даремського університету у Великій Британії провели дослідження, яке вказує на те, що одна з цих альтернативних теорій, відома під назвою «Теорія хамелеона», може насправді пояснити, як гравітація працює у деяких випадках. Команда дослідників провела симуляції на суперкомп’ютері, які показали, що у нові галактики можуть досі формуватися в тих точках Всесвіту, де положення «Теорії хамелеона» можна застосувати.

«Теорія хамелеона допускає модифікацію гравітаційних законів. Тож ми спробували перевірити наслідки цих змін на формування галактик», - сказав співавтор дослідження Крістіан Арнольд.

«У своїй симуляції ми вперше виявили, що навіть якщо змінити гравітацію, це не завадить утворенню спірального диска галактики. Наше дослідження не означає, що загальна теорія відносності помилкова. Але воно демонструє, що вона не єдиний спосіб пояснити роль гравітації в еволюції Всесвіту», - додав він.

Читайте такожNewsweek: У Всесвіті може не бути ніякої темної матерії

На його думку, дані дослідження можуть сильно вплинути на розуміння наукою природи чорних дір і їхньої ролі в формуванні галактики. А також вони можуть дати певне розуміння суті «чорної матерії» - загадкової сили чи субстанції, яку вчені використовують для пояснення розширення Всесвіту, яке відбувається з пришвидшенням.

«У загальній теорії відносності вчені пов’язують пришвидшене розширення Всесвіту через запровадження так званої темної енергії, найпростіша форма якої може бути космологічною константою, адже її щільність постійна в часі й просторі», - сказав інший співавтор нового дослідження Борджу Лі.

Читайте такожВчені почали полювання на таємничу «темну силу» Всесвіту

«Однак, альтернативи космологічній константі, яка пояснює пришвидшене розширення зміною законів гравітації, теж широко розглядається зважаючи на те, як мало відомо про темну енергію», - додав він.

Команда хоче зробити наступний крок і провести реальне дослідження, щоб перевірити свої висновки, зроблені під час симуляції.