Иллюстрация / REUTERS

Бен Мур - популяризатор науки та автор багатьох переважно науково-популярних праць про Землю, Всесвіт та позаземні форми життя у космосі. Крім того, Мур професор астрофізики в Цюріхському університеті. Нещодавно вийшла його праця "Місяць: минуле, теперішнє та майбутнє", що підсумовує відомі на сьогодні науковцям факти про Місяць.

Читайте такожМісячне затемнення 16 липня: де дивитися онлайн

Ця книга - лише частина значно більшої за масштабом наукової праці вченого. Головна мета його публікацій - показати "розуміння походження та еволюції Всесвіту", зокрема те, як формуються галактики, зірки та планети. У переддень 50-річчя "гігантського стрибка для людства", тобто висадки на Місяць, DW поспілкувалася з Беному Муром.

Відео дня

За його словами, без Місяця наша Земля не мала б стабільності.

"Без нашого природнього супутника наша планета постійно безладно крутилася б та переверталася б у космосі, що буквально б за кілька тисяч років призвело б до катастрофічних кліматичних змін. Сила тяжіння Місяця притягує до себе поверхню нашої Землі, котра обертається, й ця сила примушує Землю обертатися в "правильному" ритмі. Крім того, Місяць допомагає підтримувати стабільність нашого клімату вже впродовж 4,5 мільярда років існування нашої планети", - заявив вчений.

Бен Мур вважає, що вся еволюція на Землі була б іншою.

"Уявіть собі ось таку ситуацію: десь поблизу теплого екватора або в океані розвилося життя, і тут раптом Земля трохи перевертається, і ця її частина за мить перетворюється на суцільну кригу. Тож за таких обставин украй складно уявити собі, як наше сьогоднішнє життя взагалі змогло б виникнути та розвиватися", - зазначив астрофізик.

Як повідомляв УНІАН, раніше у NASA показали всю історію відкриття екзопланет в одному відео.