Індія запустила до Місяця міжпланетну станцію / фото CMSE

Індійська організація космічних досліджень (ISRO) підтвердила запуск космічного корабля з місячним модулем і готується стати лише четвертою країною, що посадила космічний корабель на Місяці. 

На початку вересня посадковий апарат, який названий на честь Викрама Сарабхая, засновника ISRO, повинен відірватися від орбітального апарату, пише НВ з посиланням на TechCrunch.

Читайте такожУ астронавта останньої місії «Аполлон» була алергія на Місяць

Відео дня

Спочатку планувалося запустити космічний корабель з космічного центру Сатиш-Дхаван, Сріхарікота в штаті Андхра-Прадеш, 15 липня, але ISRO відклав його менш ніж за 20 хвилин до старту, пославшись на «технічний збій». Chandrayaan-2 повинен приземлитися на рівну поверхню, яка покриває грунт між двома кратерами Місяця, Сімпеліус N і Манзін С.

До складу нової місії входить відразу три апарати: супутник, посадкова платформа Вікрам і місяцехід Прагаян. ISRO використовує Chandrayaan-2 для отримання наукових результатів, а також для обробки технологій для майбутніх місій на Місяць і Марс.

Бюджет місії складає всього $141 млн, що значно нижче, ніж в інших країнах, і менше половини вартості фільму «Месники: фінал». Орбітальний апарат розрахований на роботу не менше одного року, але очікується, що посадковий апарат і місячний модуль працюватимуть всього пару тижнів.

Місія Chandrayaan-2 спрямована на аналіз мінералів на південному полюсі Місяця, області, яка ще не була ретельно вивчена. Апарат обладнаний набором інструментів, включаючи спектрометр і камери, в тому числі для картографування поверхні Місяця, пошуку води і вимірювання місячних землетрусів і температури грунту.

Як випливає з назви, це не перша місячна місія Індії. У 2008 році країна направила орбітальний апарат Chandrayaan-1, який зіграв важливу роль у підтвердженні наявності водяного льоду в місячних кратерах.