Вчений NASA запропонував створити новий двигун для космічних кораблів / фото nasa.gov

Інженер, який працює на NASA, запропонував новий спосіб пересуватися в міжзоряному просторі – так званий «гвинтовий двигун», який потенційно може рухати космічний корабель вперед без потреби спалювання пального.

Девід Барнс з Центру космічних польотів Маршалла представив свою ідею на Technical Reports Server американської космічної агенції. Вчений сам профінансував розробку двигуна і назвав його «спробою окреслити космічний двигун, який не потребує спалювання пального», - пише Newsweek.

Барнс визнає, що у його розробки ще є недоліки й називає свою роботу експериментом чи «базовою неперевіреною концепцією». Однак, він готовий до обговорення і критики своєї задумки.

Відео дня

Читайте такожNASA запустило у космос новий супутник, щоб вивчити іоносферу Землі

«Якщо хтось скаже, що двигун не працює, я буду першим, відповість, що це було варта спроба. Треба бути готовим до приниження. Важко винайти щось абсолютно нове і щоб воно працювало», - пояснив вчений.

Існують великі інженерні виклики, пов’язані з космічними подорожами. Власне, сучасні космічні кораблі дуже повільні. Апарати Voyager чи New Horizons, які розробили в NASA, будуть летіти десятки тисяч років, перш ніж дістануться до сусідньої зірки – Альфа Центаври, розташованої за чотири світлових роки від Сонця. Крім того, космічні апарати надзвичайно дорогі. Потрібно витратити 62 мільйони доларів, щоб провести запуск ракети Falcon 9 від компанії SpaceX і 90 мільйонів у випадку Falcon Heavy.

Нарешті, заправлятися у космосі дорогою до цілі наразі не можливо. Тож відстань, яку людство здатне сьогодні подолати, цілком обмежене. Багато ідей було запропоновано щодо побудови більш досконалого міжзоряного космічного корабля. Однією з таких пропозицій став EmDrive. Його двигун продукує тягу за допомогою мікрохвиль у закритій порожнині. Втім, випробування показали, що EmDrive не буде працювати.

Читайте такожФізик створив калькулятор, який передбачає події в разі потрапляння Землі в чорну діру

Барнс каже, що його «гвинтовий двигун» буде працювати на прискоренні зациклених іонів. Трохи змінюючи їхню масу, двигун буде рухати іони вперед і назад, створюючи тягу в потрібному напрямку. Теоретично такий двигун повинен бути 200 метрів вздовж і 12 вшир, щоб працювати.

Його можна було б використовувати для підтримки роботи довгострокових супутникових станцій без поповнення палива.

«Він також може провести космічний корабель через міжзоряний простір, досягаючи швидкості, близької до швидкості світла. У двигуна немає рухомих частин окрім іонів, які рухаються у вакуумі під дією електричного і магнітного полів», - пояснив Барнс.