ШтучнІ "соняшники" генерують електроенергію / Фото УНІАН

Створені вченими у США штучні соняшники мають діаметр менше міліметра. Вони можуть нахилятися в напрямку джерела світла і генерувати сонячну електроенергію. Пристрої отримали назву SunBOT. Вони на 400% більш ефективні, ніж стаціонарні пристрої.

Про це пише Newsweek, додаючи, що винахід може бути перспективною технологією для сонячної енергетики. Його можуть використовувати навіть на космічних кораблях. Команда дослідників на чолі з вченими з Каліфорнійського університету, шукали спосіб покращити ефективність сонячних панелей, повторюючи поведінку природи.

Читайте такожВугілля вимирає: його використання в США стало дорожчим, ніж вітрова і сонячна енергія

Відео дня

Зокрема, їх зацікавило явище фототропізму. Це коли рослина повертається листям до Сонця, оптимізуючи отримання енергії. Автори дослідження стверджують, що добилися такої поведінки в синтетичних матеріалів, хоча це був «великий виклик». Втім, проблеми вдалося вирішити. Команда розробила полімер, який реагує на дію світла. Система, яку автори назвали SunBOT, здатна самостійно миттєво виявляти й відстежувати джерело світла. Вона робить це у спектрі температур без подачі енергії чи будь-якого людського втручання.

Дослідники використали свій новий полімер для створення «стебла». На нього, мов умовну «квітку», вони помістили матеріал, який зазвичай використовується на поверхні сонячних панелей.

Читайте такожКитай планує запустити першу космічну електростанцію

Коли команда ставила SunBOT під проміння світла, полімер починав нагріватися і стискатися. Таким чином, стебло згиналося, підставляючи «квітку» під світло.

Команда випробувала свої штучні соняшники, щоб перевірити, наскільки вони ефективні у генерації сонячної електроенергії. Як виявилося, у порівнянні з матеріалами без здатності до фототропізму вони були ефективніші на 400%.