Вчені виявили фосфоровмісні молекули, що формуються навколо нових зірок / NASA

Фосфор — елемент, який відіграє ключову роль у формуванні ДНК і життя на Землі, можливо, вперше з'явився на планеті завдяки кометам, які прилетіли з далекої області зореутворення.

Читайте такожNASA показало замерзлу поверхню місяця Сатурна (фото)

Дослідження вчених з Європейської південної обсерваторії (ESO), опубліковане в журналі Monthly Notices Королівського астрономічного товариства, показує, що монооксид фосфору утворюється при народженні нових зірок. Вони також виявили молекулу в кометі, що обертається навколо Юпітера. Мова про комети Чурюмова-Герасименко — скорочено 67P, передає Навколо світу з посиланням на Business Insider.

Відео дня

Фосфор рідко зустрічається у Всесвіті, але необхідний для життя (в більшості випадків). Він діє як клей, який скріплює ланцюга нуклеотидів, складових ДНК. Фосфор також допомагає будувати клітинні стінки та накопичувати енергію клітин.

Використовуючи телескоп ALMA, розташований в Чилі, вчені, які стоять за новим дослідженням, розглянули область, де народжуються зірки, під назвою AFGL 5142. Вивчаючи хвилі світла, що виходять з цієї віддаленої області, астрономи визначили, які види молекул з ними взаємодіють.

Вони виявили фосфоровмісні молекули, що формуються навколо нових зірок.

Зірки народжуються, коли хмари газу і пилу колапсують, під дією гравітації формуючи нові космічні об'єкти. Потоки газу від молодих масивних зірок створюють в міжзоряних хмарах порожнини і порожнечі. На стінках цих порожнин у процесі впливу ударних хвиль і випромінювання новонароджених зірок утворюються молекули оксиду фосфору.

Коли порожнина руйнується, молекули оксиду фосфору можуть потрапити до складу зерен крижаного пилу, що концентрується навколо новонародженої зірки. Незабаром ці пилові зерна злипаються, утворюючи більші брили і, нарешті, комети, які й стають міжзоряними переносниками фосфору.