Озера з рідкою лавою розташовуються найчастіше в Африці та Антарктиці / Фото: pixabay.com

В Антарктиці виявлено нове лавове озеро.

Читайте такожМисливець за екзопланетами: телескоп "Хеопс" зробив перший знімок (фото)

Незважаючи на те, що у світі налічується близько 1500 активних вулканічних точок, наявність достатньо великої кількості стоячої та рідкої лави – відомої як лавові озера – є сумнівним. Всього відомо сім великих лавових озер, розташованих переважно в Африці та в Антарктиці, проте багато вчених, що займаються наглядом за подібними активними місцями, вже давно говорять про наявність восьмого такого озера. І воно справді було знайдено в рамках спеціального дослідницького проекту фахівців-вулканологів з Університетського Коледжу Лондона і Британського Антарктичного Суспільства, передає 1informer.

Відео дня

Саме озеро розташовується в межах гори Майкла, яка у свою чергу знаходиться на віддаленому стратовулкані на Островах Сандерса, який представляє собою найпівденніший край Сандвичских Островів у Південній Атлантиці. Дана локація була знайдена майже через тридцять років уважного вивчення геологічних вивержень і вулканічної активності, проте тільки зараз фахівці зуміли застосувати весь сучасний комплекс інструментів і супутників – включаючи надпотужний супутник ATLAS і Sentinel-2 – таким чином справді виявивши активну лавове озеро всередині горезвісного стратовулкана на горі Майкл.

Читайте такожНічого подібного досі не знаходили: в Бразилії виявили рештки пращура крокодила

Виявлення восьмого лавового озера постійного типу стає дійсно цікавим, оскільки зможе потенційно прояснити деякі моменти, пов'язані з формуванням такого роду озер і природних джерел. Що стосується температури, то всередині фахівці підрахували температуру близько 1000 градусів за Цельсієм, за рахунок чого відбувається постійний приплив лави і стара не встигає затвердіти, як це відбувається на відшибі багатьох подібних джерел.

Поки що команда британських фахівців-вулканологів говорить про своє бажання уважніше і детальніше дослідити всі особливості, пов'язані з цим стратовулканом – тому що незабаром команда представить більш докладний і розгорнутий опис по формуванню подібного роду вулканічних джерел активного виду, яких стає, до речі, на Землі все менше.