Ілюстрація / REUTERS

Команда астрономів вивчила планету кельт-9b, яка є найгарячішою із нині відомих екзопланет.

Про це повідомляє Урядовий кур’єр.

Читайте такожНе диявол, а неандертальці лишили сліди на вулкані в Італії – вчені пояснили прикрий жарт

Відео дня

Вага планети кельт-9b є втричі більшою за наш Юпітер і обертається вона навколо зірки, віддаленої від Землі на 670 світлових років. Температура її поверхні становить майже 4300°.

Дізнатися про її надзвичайно вороже середовище астрономи змогли в 2017 році, коли вона була виявлена. Тепер астрономи, виявили докази того, що тепла на екзопланеті занадто багато навіть для молекул, щоб залишатися неушкодженими у цій спекотній точці нашої галактики. Молекули водневого газу, ймовірно, розриваються на денному боці кельта-9b, вони нездатні переформуватися, поки їхні розрізнені атоми не потраплять на темний бік планети.

Хоча на планеті все ще неймовірно спекотно, невелике охолодження на темному її боці дозволяє молекулам водню "відродитися" – тобто, до того часу, поки вони знову не потраплять назад на спекотний денний бік, де вони знову розриваються на частини.

Таким чином, того невеликого охолодження, яке є там, молекулам достатньо для перетворення, допоки вони знову не переходять на денний бік, де цикл починається з початку.

Результати досліджень, опубліковані в журналі Astrophysical Journal Letters, демонструють зростаючу складність технології та аналізу, необхідних для дослідження цих дуже далеких світів. Наука тільки починає заглядати в атмосферу екзопланет, вивчаючи молекулярні розриви у найгарячіших і найяскравіших світилах.

Як повідомляв УНІАН, астрономи за допомогою "Дуже великого телескопа" в Чилі отримали знімок області зореутворення Gum 26.